MIJENJA SE SLIKA GRADA

MEGA MARINA RIJEKA: U kojoj su fazi radovi na budućoj nautičkoj luci Rijeka?

Buduća nautička luka Rijeka (vizualizaija)

Radovi na budućoj nautičkoj luci Rijeka trenutno se odvijaju na papiru i nešto malo na površini mora. Na Senjskom pristaništu ovih se dana mapira podmorje dok uprava društva ACI-GITONE užurbano radi na brojnim projektnim dokumentacijama

Mega marina Rijeka za sada postoji samo na dojmljivim fotografijama. No ispod površine i još više u uredima ispisuju se stotine stranice papira.

“Sad smo u tijeku ugovaranja projektne dokumentacije, značin konkretno maritimne studije, studije valovanja, konzervstorske studije… Naša su očekivanja da bi na jesen 2023. godine trebali početi radovi”, kaže Anđelko Petrinić, direktor tvrtke ACI-GITONE za Kanal RI.

Ako sve bude teklo po planu prve jahte bi u buduću luku trebale uploviti 2024. godine, dok bi kompletna marina tebala zaživjeti do 2025. Do tada nešto zapadnije, u Lursenovom dizajn centru, rade se velike stvari.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinar: LARRY AMBROZICH
Snimateljica: ROBERTA DEŠKOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Kroz desetak dana trebale bi biti gotove prve karte.

“Izlazni podatak ovog istraživanja i snimanja hrvatske obale bit će 3D digitalna kartografija gdje će biti mapirana cijela hrvatska obala. Da bi mi imali te pametne brodove budućnosti moramo imati infrastrukturu koja to podržava.”, objašnjava Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner.

Iako se čini kao daleka budućnost, no navigacija bez posade sve je stvarnija.

Rijeka je dolaskom Lursena postala nautički centar izvrsnosti u ovom dijelu Europe, prilika je to koja ne bi smjela biti propuštena.

“Cijeli zamašnjak koji je Lursen grupa dovela, a to nije samo Rijeka već i Opatija, Cres… a ne mogu reći da su samo vezani uz luku – tu je i turizam i znanost i Sveučilište… sveobuhvatan utjecaj Lursen gruze na život u Primorsko-goranskoj županiji.”, ističe Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

A život u Rijeci će se kroz nekoliko godina definitivno promjeniti. S izgradnjom Marine Rijeka i stavljanjem u funkciju Zagrebačke obale, industrija – ali ona visokoprofitabilna – konačno će opet stajati u opisu najveće luke u Hrvatskoj, donosi Kanal RI.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views