A DOŠLI SU NEGATIVNI

Kakvo je stanje u riječkom KBC-u? Na odjelu gastroenterologije su gotovo svi pacijenti pozitivni!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Većina ih je cijepljena, a svi su u bolnicu došli s negativnim PCR testom, a u bolnici se nadaju da ovo neće demotivirati ljude

Korona je poharala odjel riječkog KBC-a. Prvi zaraženi pacijent detektiran je u ponedjeljak nakon čega je uslijedila lančana reakcija.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ustanovili smo da od 19 pacijenata koji su pozitivni čak 13 njih je cijepljeno. Naknadno smo dobili sada za pet pacijenata”, objasnio je Davor Štimac, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka za RTL Vijesti.

Zbog faze inkubacije bolesti test je iznevjerio

Što znači da ih je 24 od 27 dobilo koronu, a svi su u bolnicu došli s negativnim testom. Sumnja se da je kod jednog, zbog faze inkubacije bolesti, test iznevjerio. “Očito je do širenja došlo između bolesnika, a kažem temeljem upravo tog perioda inkubacije u kojem ne možemo detektirati virus, PCR je negativan i to nam je slaba točka i zapravo otkrivamo stalno nova lica ove opasne bolesti”, kaže Alen Ružić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka

To što je većina zaraženih cijepljena, kažu liječnici, za njih je prava sreća. Prebačeni su na covid odjel. “Ti pacijenti, svi, imaju slabu kliničku sliku, sigurno da nisu cijepljeni njihovo stanje bilo bi znatno gore”, tvrdi Štimac.

Odjel je inače fizički podijeljen u dva dijela, u tom drugom i sad leži 11 covid negativnih pacijenata. Koji su sada pozitivni. Brzom reakcijom spriječen je kaos u cijeloj bolnici.

“Redovito dolazim tu na kontrole i ja vidim, ja idem na hematologiju, da se oni stvarno trude, da je sve ono uredno, čisto, mjerenje temperature, dezinfekcija i sve”, kaže Ana Maravić iz Rijeke.

U bolnici se nadaju da ovo neće demotivirati ljude. “Cjepivo dokazano sprječava teže oblike bolesti i umanjuje rizik od neželjenog ishoda i samim time nema alternative, da ne kažemo da je masovno cijepljenje jedini način da zaustavimo širenje bolesti u zajednici”, rekao je Ružić.

U prilog tome ide činjenica da se 500 djelatnika riječke bolnice već prijavilo za treću dozu cjepiva, a cijepljenje starta idući tjedan, donosi Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari