DJECA SU NAM BITNA

Mićović o cijepljenju djece: ‘Oni od 12. do 16. godine su dio populacije koja nam je ključna’

Screenshot RTL

Prijava ide preko školskih liječnika

Jutros je u Rijeci održano prvo organizirano grupno cijepljenje djece u dobi od 12 do 16 godina! Iako prioritet imaju djeca s kroničnim oboljenjima, cijepljeni su i svi drugi koji su se prijavili.

Maja Brkljača razgovarala je s Vladimirom Mićovićem, ravnateljem NZJZ-a Primorsko-goranske županije, prenose RTL Vijesti

Više u VIDEOPRILOGU:

Interes postoji, to je tema o kojoj roditelji razgovoraju. Prijave počele su u ponedjeljak, danas je to organizirano – koliki je bio odaziv?

Primjeren, 14 djece je bilo pozvano, jedno dijete nije došlo. Poslali smo jasnu poruku da su naša djeca od 12 do 16 godina dio te populacije koja je ključna za procijepljivanje. Povećat ćemo taj broj na punktovima, zahvaljujem se zdravstvenim djelatnicima na organiziranosti. Djecu ćemo slati na te punktove sukladno mjestu stanovanja. Pozivi će ići u kontinuitete, kad skupimo određeni broj djece.

Ima li razloga za strah?

Nema, ne bi se ni krenulo s cijepljenjem. Djeca su nam važna. Djeca su nam u redovnom kalnedaru cijepljenja protiv bolesti koje imaju puno manju patogenost, manji broj posljedica koje su ozbiljne. Mali broj djece kad su zaražene završi u bolnici. Visok je broj hospitaliziranih, a 30 posto te djece su potpuno zdrava bez kroničnih bolesti. Ozbiljna je situacija.

Kako se najlakše prijaviti?

Prijava ide preko školskih liječnika, tu se dogovaraju sastanci s liječnicima i roditeljima. Ljeto ćemo iskoristiti da i roditelji i djeca učine cijepljenje prije školske godine kako bismo postigli kolektivni imunitet i kako bi školska godina mogla početi kako treba.

Cilj je postići 70 posto procijepljenosti – cijepljenje je ključ, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari