MIGRANTI PROVALJIVALI PO PLATKU: Evo što su nam rekli vlasnici oštećenih vikendica!

S dolaskom zime migranti koji prolaze kroz Hrvatsku sve češće traže zaklon u vikendicama na svojoj ruti

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Tako su provalili u pet kuća za odmor na području Platka, iznad Rijeke.

Domaći ljudi koji su isprva bili spremni pružiti im sklonište sada su sve uznemireniji i nesigurniji….

Ovo je ruta kojom gotovo svakodnevno migranti prolaze na putu do slovenske granice. Stanovnici su do jučer redom naglašavali da svim ljudima treba pomoći – danas su uplašeni…

“Gladni smo, četiri dana nismo jeli, nismo pili… Zašto ne pomoći ljudima? Ali sad ne znam, sada bi si možda drugačije razmišljao…. Da mi ovakvu štetu naprave?!”,govori Klaudio Lukić, vlasnik kuće.

“Prljave žlice i vilice bile su po cijelom tepihu, čikove su gasili po tepihu. Orahe su razbijali po drvenom stolu na kojem obično imamo obroke. Čikove su gasili i u spavaćim sobama, po podu, po društvenim igrama”, kaže Barbara Riman Plazibat, vlasnica kuće.

To je svih najviše uznemirilo. Ne to što su migranti ušli u kuće, najvjerojatnije da se sklone od nevremena, već način na koji su se u njima ponašali.

“Da je netko i došao u vikendicu, da je prespavao, da je pustio prljavo suđe, vjerojatno ne bismo zvali policiju, materijalna šteta nije velika. Ono što je sad nama problem je taj strah”, kaže Barbara Riman Plazibat, vlasnica kuće.

Po pojedenoj hrani i odjeći koju su uzeli iz ormara, procjenjuju da su migranti tu bili više dana te da ih je bilo dvadesetak.

“Ja sam ovdje manje-više i nastanjen i kad dođem navečer, ja nikad ne znam koga ću zateći u kući. Dal’ će me napast, neće me napast. Mene je više strah”, Klaudio Lukić, vlasnik kuće.

Policija je kratko izvijestila da se za počiniteljima, koji su ukrali predmete u vrijednost od 2000 kuna, traga.

Ovom rutom migranti se kreću prema graničnom prijelazu Rupa. Osim na Malom Platku, u više su navrata viđeni u Gorskom kotaru, Klani i okolnim mjestima.

“Mi na televiziji gledamo jednu priču, a u praksi je nešto drugo. Konstantno prolaze prema Rupi jer to je ta dionica ustvari. To je njima najbliže. Treba nas zaštititi nekako, ja ne znam kako ni što. Policija govori da oni prolaze tuda, ali to nije dovoljno”, kaže Ivan Prpić, vlasnik kuće.

Razumiju, kažu, patnju migranata. Ali među tolikom masom koja prolazi ima, poručuju, onih koji nisu dobronamjerni.

Ida Balen

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari