PGŽ ULAŽE MILIJUNE KUNA! U tijeku dogradnja i izgradnja luka Mišnjak, Melak, Lopar…

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U tijeku je najveći ciklus investicija od osnutka lučkih uprava PGŽ

U luci Mišnjak na Rabu u planu je dogradnja platoa s dvije rampe i izgradnja triju utvrdica za privez trajekata, a u luci Melak planira se izgradnja glavnog lukobrana duljine 120 metara te prateće površine namijenjene za suhe vezove i izvlačenje brodova.

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima je posjetio sjedište ŽLU Rab gdje je ravnatelj Nenad Debelić predstavio predstojeće projekte. Nakon toga je s predstavnicima Grada Raba i Općine Lopar obišao gradilište luke Mišnjak te lokaciju luke Melak.

Župan je istaknuo kako je u tijeku najveći investicijski ciklus od osnutka lučkih uprava PGŽ.

„Danas smo na Rabu gdje je vrijednost investicija oko 30 milijuna kuna, desetak u Loparu te oko 20 milijuna kuna u Mišnjaku. U narednim godinama planiraju se ulaganja od oko 100 milijuna kuna,“ istaknuo je župan te dodao kako je sustav održiv, pomaže domicilnom stanovništvu, povezivanju otoka i obale, ali i turizmu s nautičkim vezovima. U tijeku je ciklus investicija u iznosu od oko 400 milijuna kuna na desetak lokaliteta diljem PGŽ.

Ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić istaknuo je da će projekti u lukama Mišnjak i Melak poboljšati sigurnost, smanjiti gužve, pogotovo tijekom turističke sezone te da treba konstantno ulagati i raditi na unaprjeđenju.

U sklopu dogradnje trajektne luke Mišnjak planira se dogradnja platoa s dvije rampe i izgradnja triju utvrdica za privez trajekata.

Planiranim zahvatima osigurat će se siguran privez trajekata, dok će se dogradnjom platoa povećati manipulativna površina s dvije nove rampe površine oko 1615 m2. Primorsko-goranska županija u 2018. godini navedeni projekt (uz radove na podizanju obale u luci Mišnjak na kotu +2 metra) prati s iznosom od 1,5 milijuna kuna (dosad realiziran u iznosu od 590.273,50 kuna) te će kroz amandman na II. izmjene i dopune Proračuna PGŽ za 2018. godinu osigurati iznos od dodatnih milijun kuna za Mišnjak.

U 2019. godini planiran je iznos sufinanciranja od 500 tisuća kuna što ukupno dovodi do iznosa sufinanciranja od 3 milijuna kuna u dvije godine.

U projektu sanacije i rekonstrukcije luke Melak u Loparu planiraju se zahvati uređenja obalnog pojasa u zoni „Stari mul“.

Planirano je izvođenje radova koji se odnose na izgradnju glavnog lukobrana duljine 120 metara, širine od 5 do 8 metara te prateće površine namijenjene za suhe vezove i izvlačenje brodova te parkirališna površina. U sklopu izgradnje planirana je i instalacije vode, struje i rasvjete. Vrijednost ugovorenih radova je oko 15,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić pozdravili su investicije u luke na Rabu koje će omogućiti sigurniju polovidbu i poboljšati kvalitetu života otočana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari