NE ŽELE SPALIONICU

Miletić i Katalinić: U Sušačkoj Dragi ne smije niknuti spalionica otpada za koju je Županija naručila elaborat

Danas je na terasi zvjezdarnice Astronomskog centra Rijeka Most PGŽ održao konferenciju za medije pod naslovom “Ugroza za zdravlje stanovnika PGŽ”

Saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Rijeke Marin Miletić i županijski vijećnik PGŽ Josip Katalinić upoznali su javnost s namjerom župana Komadine i njegovih suradnika da pokrenu proces izgradnje spalionice otpada u Sušačkoj dragi.

“Na 32. sjednici županijske skupštine PGŽ, 24. rujna 2020. godine bez velike pompe i s nadom vladajućih da će, barem u ovoj fazi, proći nezamijećeno, uočili smo informaciju da je župan Komadina naložio Regionalnoj energetskoj agenciji Kvarner izradu elaborata za izgradnju spalionice otpada u Sušačkoj Dragi i to na lokalitetu bivše vojarne.”, istaknuo je Miletić i dodao:

“Ova je vijest brižno skrivena u sklopu točke dnevnog reda s naslovom „Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna PGŽ za 2020.godinu„ i ostala je potpuno nezamijećena. Kako se nije probila u informativne sadržaje lokalnih medija, a vladajućima nije palo na pamet da bi namjera da se gradi spalionica možda bila interesantna informacija lokalnoj javnosti, ona je do ovog trenutka za tu informaciju ostala uskraćena. Most PGŽ se zalaže za partnerski odnos jedinica lokalne samouprave i njihovih građana i protivi se konspirativnim metodama upravljanja pa stoga ovom prigodom obavještavamo cjelokupnu javnost, a osobito građane Sušačke drage, Gornje i Donje Vežice, Kostrene, Trsata i cijeloga Sušaka kako je Župan Komadina odlučio izgraditi spalionicu otpada u njihovom dvorištu.”, naveli su Miletić i Katalinić.

“Pokušaj da se promašeni projekt spasi novim promašajem”

“PGŽ je s Gradom Rijekom, i ministarstvom prihvatio projekt gospodarenjem otpada uspostavom Županijskog centara za gospodarenje otpadom (ŽCGO) kojeg je EU sufinancirala sa 71% prihvatljivih troškova. Kako smo u Mostu već više puta isticali, sufinanciranje od strane europskih fondova u tom iznosu bi zaslužilo svaku pohvalu da se ustvari ne radi o udici koju su naivno i zajedničkim naporima zagrizli pripadnici naše „političke elite“., istakli su danas MOST-ovci.

“Naime, u trenutku kad je dogovaran ovaj projekt već je bilo poznato da je strategija EU promijenjena i da se više neće preferirati tehnologija koja za svoje pogonsko gorivo koristi miješani otpad pun elemenata koji se mogu reciklirati. EU je propisala da je potrebno otpad reciklirati, a za nepridržavanje tih odredbi odlučila je penalizirati neodgovorne države. Isto tako, za nerealiziranje sufinanciranih projekata EU također penalizira korisnike fondova i traži povrat sredstava. Genijalnost „stručnjaka“ na čelu sa županom Komadinom dovela nas je u situaciju da kako god da se postavimo prema ovom problemu svakako smo u prekršaju. Ali ni tu nije kraj mukama za župana i njegov tim. Naime, kad bismo i prešli preko penala za nesortiranje otpada i da prihvatimo izgovor kako su ti troškovi zanemarivi u nekom ukupnom zaduživanju Hrvatske prema EU, i dalje nam ostaje problem goriva iz otpada kojeg proizvodi Marišćina a kojeg nitko ne želi preuzeti.”, kazao je MIletić.

“Umjesto da odustanu od zastarjelog, od EU napuštenog i po zdravlje opasnog modela zbrinjavanja otpada, manirom pravih kockara Komadina i „stručnjaci“ ne priznaju poraz ovog koncepta i ne traže nova i moderna rješenja u vidu recikliranja i kompostiranja nego se idu vaditi izgradnjom spalionice ne bi li opravdali krivo planiranje i loše upravljanje ŽCGO-om Marišćina.

I ne kockaju se oni pritom samo novcem poreznih obveznika nego i s našim zdravljem. Uzalud će stručni tim Zlatka Komadine, sad kad su njihove namjere razotkrivene, uvjeravati javnost kako su spalionice najbolje rješenje. Sigurno ćemo čuti i kako u Beču i to u samom centru funkcionira nekoliko spalionica otpada koje se, usput, PR-ovski dotjerano nazivaju energane. Dovoljno je da uzmemo u obzir dosadašnju kvalitetu upravljanja ŽCGO Marišćina, nepodnošljiv smrad za okolno stanovništvo kao i otrovne plinove koji su izmjereni u blizini tog centra pa da bude potpuno jasno da Komadina baš kao ni njegov stručni tim nemaju više nikakvog kredita za poigravanje sa zdravljem stanovnika u PGŽ.”.

Spaljivanje otpada u EU

“Europska unija odavno je prestala poticati modele spalionica ili energana kako će im tepati njihovi apologeti, a najzornije je to vidljivo iz zaokreta u politici zbrinjavanja otpada u Danskoj.

Danska je inače europski lider u spaljivanju otpada. Danska vlada je 16. lipnja 2020. godine sklopila međustranački sporazum, a osnovni naglasak tog sporazuma je da Danci moraju sortirati i reciklirati više otpada, a spaljivanja mora biti znatno manje. Njeni stanovnici izrazito su disciplinirani u odvajanju otpada i tako je Danska ostala bez „goriva“ za svoje spalionice pa je prisiljena uvoziti ga. Danski ministar klime izjavio je:“ Sada moramo prestati uvoziti plastični otpad iz inozemstva da bi napunili prazne peći i spalili ga na štetu klime. Dogovorom povećavamo recikliranje i smanjujemo spaljivanje. To će značajno utjecati na klimu“.
I dok danski političari stvaraju sporazume u korist recikliranja, naši „stručnjaci“ se sporazumijevaju u korist prerađivanja miješanog otpada i naposljetku njegovog djelomičnog spaljivanja.”, ističu iz MOST-a.

Lokacije spalionice

“U „stručnost“ župana Komadine i njegovog tima, osobito po pitanju zaštite okoliša, javnost je imala prilike uvjeriti se već mnogo puta, ali ovaj pokušaj opravdavanja krivih odluka donošenjem novih krivih odluka ne spada više u domenu političkih bisera već ozbiljnu ugrozu za zdravlje građana PGŽ.

Osim što je izabrana potpuno kriva metoda zbrinjavanja otpada jednako velika greška je i odabir lokacije na kojoj bi se spalionica trebala graditi. Bivša vojarna u Sušačkoj Dragi nalazi se na vodozaštitnom području na kojem je inače zabranjena izgradnja objekata ovakve namjene. Osim toga, nalazi se u kotlini koja je nastanjena, a nastanjeno je i brdo iznad vojarne, a radi se o ulici Sveti križ na području MO Gornja Vežica. Pitanje je koliko bi visok trebao biti taj dimnjak? Jer, kada bi uzeli neku uobičajenu visinu, taj bi dimnjak jedva došao do visine prozora stanovnika u obližnjim zgradama.

Zbog svega navedenog, Most PGŽ, a uvjereni smo i stanovnici naše županije, će se svim raspoloživim sredstvima boriti protiv novog pokušaja plasiranja zastarjelih metoda i tehnologija zbrinjavanja otpada i novih ugroza za zdravlje naših građana!”, zaključili su Marin Miletić i Josip Katalinić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views