Ministar Marić u Rijeku donio ključeve: Roditeljima malih pacijenata riječkog KBC-a dva stana na korištenje

Foto: Ilustracija (screenshot RTL)

Država je KBC-u Rijeka ustupila dva stana za sve roditelje čija djeca se nalaze u riječkoj bolnici (OVDJE)

Dugo prva žena riječke dječje onkologije, profesorica Jelena Roganović, apelira na sustav u ime roditelja svojih malih onkoloških pacijenata. Velik broj dolazi ih izvan Rijeke, pa su brojni roditelji osuđeni na život u fotelji uz bolnički krevet svog djeteta. Smještaj izvan bolnice skupo se plaća. Bolničke stanove kakvi za roditelje postoje u Zagrebu, Rijeka dosad nije imala.

Na odjel dječje onkologije godišnje pristiže oko 20-ero novooboljele djece. Čak 40 posto dolazi ih izvan Rijeke, pa su roditelji koji su s njima 24 sata na dan osuđeni na fotelju. Uskoro bi trebalo biti bolje.

”Bilo bi krasno kada bismo imali stanove u koje bismo mogli smjestiti čitave obitelji. Moram reći da godišnje na pedijatriji biva hospitalizirano oko 5.000 djece, na odjelu hematologije i onkologije njih oko 700”, upozorava Davor Štimac, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Pojedine obitelji očajnički trebaju pristojan smještaj. Država je KBC-u ustupila dva stana.

”Rekao sam da podnesu zahtjev i da ćemo potpisati ugovor u četvrtak, a u ponedjeljak je zahtjev došao, za tri dana smo reagirali jer u ovakvim slučajevima mora to biti prioritet nad svim prioritetima”, istaknuo je ministar državen imovine Goran Marić.

Oba stana renovirat će se i namjestiti u roku od mjesec dana, trošak je oko 300.000 kuna. Osim bolnice pomoć su obećala oba ministra koja su bila na primopredaji ključeva.

Na pitanje, zašto Grad nije ustupio bar jedan stan kada postoji ogromna potreba, riječki dogradonačelnik Nikola Ivaniš kaže: ‘

‘Ja bih predložio da neke teme ne otvaramo. U Gradu Rijeci nikad nije dobiven dopis od profesorice Jelene Roganović, ona je to usmeno medijski u svojim intervjuima, u radijskim i tv nastupima govorila da joj to treba, ali u Gradu Rijeci nikad nije zaprimljen dopis s ovim konkretnim zahtjevom za ovo“.

Ravnatelj bolnice stoji iza svoje šefice dječje onkologije jer je i osobno ukazao na potrebu za stanom:

”Ja sam nekoliko puta kad smo se vidjeli izjavio da postoji potreba. Osobno na sastancima u gradu Rijeci“.

Ipak, sada je važnije to da je apel bio dovoljno glasan da stigne do Zagreba i ministara koji su donijeli i ključeve stanova.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari