SRAM I STRAH

Mlada Riječanka htjela počiniti samoubojstvo jer nije imala sve petice; Tinejdžeri su pod pritiskom – kako im pomoći?

Troje učenika Prve sušačke gimnazije provelo veliku anketu među 1300 svojih vršnjaka. Otkrili su da djeca misle da o samoubojstvima treba razgovarati u školi

Mentalno zdravlje. Bila je to glavna tema kad su se vrhunske sportašice Naomi Osaka i Simone Biles ove godine na iznenađenje svih povukle s natjecanja. Mentalno zdravlje bila je tema i prije tri mjeseca kada je otkriveno veliko istraživanje o toksičnom utjecaju Instagrama.

Dvije trećine američkih tinejdžerica ne osjeća se ugodno zbog svog tijela i to baš zbog pritiska društvenih mreža, lajkova i zlobih komentara. Njih 13 posto ima suicidalne misli.

Nakon toga je troje riječkih učenika Prve sušačke gimnazije provelo veliku anketu među 1300 svojih vršnjaka. Otkrili su da djeca misle da o samoubojstvima treba razgovarati u školi. Izvještava Ida Balen za RTL.

Više u VIDEOPRILOGU:

Predivan svijet nedostižnog instagram savršenstva, očekivanja samih petica u imeniku, sve to uz standardno srednjoškolsko divljanje hormona savršen je koktel za depresiju i, da, sklonost samoubojstvu.

“Osoba koju ja poznajem je htjela izvršiti samoubojstvo zato što nije mala sve petice u školi. To je isto taj jedan pritisak koji se stavlja na učenike”, ispričala je Bruna Mišćević, sudionica projekta.

Rekla je da su roditelji radili pritisak, ali da je učenica sada dobro: “Je, dobro je. Ide i kod školskog psihologa.”

Nije cilj samo ukazati na depresiju jer nije to jedini teret, gotovo jednako veliki problem je i sram od pričanja o tome kako im je teško, zašto im je teško i kako se s time nositi.

Uz sve probleme života, današnji tinejdžeri izloženi su i maltretiranju preko društvenih mreža.

Interno istraživanje Facebooka pokazalo je da strašno velik broj tinejdžera zbog instagrama ima nisko samopouzdanje. Instagram pokazuje neki savršeni svijet, koji ustvari uopće ne postoji, tinejdžeri nastoje to dostići, što je naravno nemoguće, samim time postaju frustrirani i strašno velik broj njih razmišlja o samoubojstvu.

Krajnje je vrijeme da se tinejdžerima jasno poruči – želimo vas slušati, želimo vam pomoći i onda točno i ostvariti plan kako to napraviti u praksi, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari