RESCUE RUNNER

Morski kauboji s Kvarnera! Pogledajte kako naši spasioci spašavaju živote

Foto: RTL/Printscreen

Naizgled običan skuter, ali puno je više od toga. Rescue Runner ima plitki gaz, nebrojene mogućnosti manevriranja i manji je od drugih plovila za spašavanje.

Kako pomoći čovjeku koji upadne u more, a ono ga povuče u nepristupačno područje? To su danas vježbom u Novom Vinodolskom pokazali spasioci Crvenog Križa. Imaju za to posebna plovila, jedina takva u Hrvatskoj, pišu Vijesti.hr

Naizgled običan skuter, ali puno je više od toga. Rescue Runner ima plitki gaz, nebrojene mogućnosti manevriranja i manji je od drugih plovila za spašavanje.

Više u videoprilogu:

Oni mogu gdje drugi spasioci zapnu. Rascue Runnerom zavlače se u plićake, među stijene. Na valovima su nepotopivi, a voze ih samo najbolji.

U Hrvatskoj postoje tri ovakva skutera. Ta su plovila preuređena u Švedskoj, posebno za ovu namjenu. Brzina im je oko 30 milja, odnosno, oko 45 kilometara na sat.

“Dosta je agilan, možemo se zavlačiti s njim u uske prostore. Ovo je gumirana plastika neka, pa nije toliko sklon oštećivanju. Dosta je fleksibilan za neki zahtjevan teren”, kaže spasioc Crvenog križa Juraj Pavlić.

“Zadovoljni smo, odličan je i dobro je što se isto može preokrenuti, ništa mu neće biti i je je, stvarno je dobar”, kaže spasioc Crvenog križa Sandro Eremija.

U Crvenom križu godišnje se obučava dvjestotinjak spasioca, a onda oni koji odskoče idu na obuku za spašavanje u posebnim uvjetima. Takvih je sada u Hrvatskoj pedesetak. Ovi su dečki, pak, kategorija za sebe

“Ovo je od tih ljudi koji su za otežane uvjete educirani, najbolji, koji su se stvarno iskazali dobiju priliku za doć i educirat se za vožnju ovih Rescue Runner plovila”, kaže instruktor Ozren Pleše.

Morski kauboji danas su pokazali da su za sve sposobni. Kada dojašu na svojim skuterima – ništa ih neće zaustaviti u spašavanju života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari