POVRATAK NA KANTRIDU 3

Na Kantridi darivatelji dali krv; Liječnica objasnila mogu li to učiniti i oni koji su se cijepili ili preboljeli koronu

Treće izdanje “Povratka na Kantridu” imalo je danas i humanitarni karakter. U press centru stadiona Kantrida održana je akcija darivanja krvi.

“Ovo je u protekla dva mjeseca već treća akcija darivanja krvi u organizaciji sa klubom Armada kojoj se ovom prilikom iznimno zahvaljujemo jer su uvijek tu kad ih trebamo. Klub navijača Armada za svakog darivatelja koji danas dođe dijeli ulaznicu za utakmicu Povratka na Kantridu”, rekla je Željka Kinkela, voditeljica Odsjeka darivatelja krvi GD Crvenog križa Rijeka.

Osim karte za utakmicu 8. listopada, darivatelji koji nemaju EU digitalnu Covid potvrdu dobili su i voucher za besplatno testiranje.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Sa Krka u Rijeku na darivanje krvi potegli su otac i kćer. Luciji Brozić ovo je 1. darivanje.

“Pa evo preporučam svima mladima da daju krv. Nije strašno, kratko traje a potrebna je”, rekla je Lucija Brozić.

Lucijin otac Franjo krv je darovao 10. put, a Lucijinu želju da postane darivateljica jednostavno je objasnio.

“Kad je punoljetna sad htjela je dati krv – a uostalom hoće i na utakmice pa jedno s drugim se spojilo tako da smo danas došli tu”, objasnio je Franjo Brozić, dobrovoljni darivatelj krvi.

U prvih sat i pol trajanja akcije odazvalo se 15-tak darivatelja. Među njima je bila i Josipa.

“Meni je i mama dosta dugo godina u tome tako da me i ona povukla za sobom. Uvijek je lijepo darivati krv, dobro se osjećat i pomagat drugima tako da – zašto ne. Tko god može i hoće neka slobodno dođe i daruje krv “, rekla je Josipa Kukuljan, dobrovoljna darivateljica krvi.

Stanje na zalihama u Riječkom KBC-u bolje je nego u ljetnim mjesecima, no darivatelji se pozivaju i mogu darivati krv svakodnevno u poliklinici KBC-a Rijeka.

“Da skupimo onaj dnevni kontinuirani priljev doza koji nam je potreban da bi rad u KBC-u bio moguć kao i u ostalim ustanovama koje opskrbljujemo sa dozama krvi”, pojasnila je Željkica Hadrović Pavišić, liječnica Transfuzijskog centra KBC-a Rijeka.

Darivatelj krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina života.

Mogu li osobe koje su prebolile covid ili su cijepljenje protiv covida biti darivatelji, liječnica je jasno pojasnila i otklonila sve dezinformacije koje kruže na tu temu.

“Osobe koje su se cijepile mogu slobodno pristupiti darivanju krvi 48 sati nakon cijepljenja ako nisu imali nikakvih nuspojava odnosno sedam dana nakon prekida nuspojava. Isto tako osoba koja je prebolila covid može pristupiti darivanju 28 dana nakon prestanka bilo kakvih simptoma”, objasnila je Željkica Hadrović Pavišić, liječnica Transfuzijskog centra KBC-a Rijeka.

Svi koji žele darivati krv mogu to učiniti svakodnevno i na Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari