NA SVJETSKI DAN GLAZBE: Svirat će se u 5:14 na Učki te u 5:25 na plažama Kostrene!

U akciji će sudjelovati Sandro Bastiančić iz grupe En Face te Dražen Turina – Šajeta

Svjetski dan glazbe obilježava se na međunarodnoj razini od 2005. godine u više od sto zemalja. Sama ideja cjelodnevnog slavljenja glazbe na ljetni solsticij 21. lipnja potječe od američkog glazbenika Joela Cohena koji je, radeći na jednom francuskom radiju, 1976. osmislio ovaj koncept. Ideju je pet godina kasnije prihvatio bivši francuski ministar kulture Jack Lang, a od 1982. Svjetski dan glazbe službeno je zaživio u Francuskoj te se kroz vrijeme proširio i na druge zemlje.

Tog dana miješa se amaterska glazbena scena s onom profesionalnom, glazbenici sviraju na javnim gradskim površinama besplatno, družeći se s publikom, kombinirajući različite glazbene žanrove.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana glazbe u sjedištu Primorsko-goranske županije održana je konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Valerij Jurešić, tajnica Hrvatske glazbene unije PGŽ Jadranka Čubrić, gitarist Damir Halilić-Hal, Sandro Bastiančić iz grupe En Face te Dražen Turina – Šajeta, prenose mrežne stranice PGŽ.

svjetski dan glazbe

“Umrežimo se glazbom od 7–77 godina”

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana glazbe popraćeno je nizom aktivnosti među kojima se ističe akcija “Umrežimo se glazbom od 7–77 godina” pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, HDS-ZAMP-a i HUZIP-a.

Cilj akcije je obići gradove i općine županije u kojima se tijekom godine rjeđe zbivaju susreti sa vrhunskim glazbenim imenima a ove godine u programu su Grižane, Ika, Ravna Gora, Lopar na Rabu, Vrbnik, Pinezići i Malinska na Krku i Cres na Cresu.

Upravo taj moment u kojem se spajaju različite kulture i žanrovi spomenuo je pročelnik Jurešić. Tog dana glazba odjekuje na neočekivanim mjestima što dovodi do posebne interakcije umjetnika s publikom. Jurešić je naglasio da na ovom projektu PGŽ surađuje s HGU od prošle godine, a cijela manifestacija imala je odličan odjek među publikom.

Humanitarni karakter obilježavanja

Jadranka Čubrić iz HGU PGŽ istaknula je humanitarni karakter obilježavanja Svjetskog dana glazbe u Rijeci gdje će glazbenici nastupati u Prihvatilištu za beskućnike ‘Ruže Sv. Franje’, Domu Kantrida i Domu za odrasle osobe Turnić.

Ono što je naglasila kao doista senzacionalno je doček izlaska sunca na samom vrhu Učke gdje će u 5:14 ujutro kraj kule Vojak sa svirkom započeti Šajeta i njegova punk blues ekipa, dok će u 5:25 na šljunčanim plažama Kostrene pod vodstvom violončelista Petra Kovačića velika ekipa glazbenika miješati klasične, etno, jazz i pop tonove sve do zalaska sunca.

Čubrić je rekla kako vode računa o tome da se program ne ponavlja kroz godine, tako da su glazbenici svaki put na drugom mjestu u drugo vrijeme. To je dan bez pozornica i bez struje u kojem je druženje glazbenika i publike neposredno, često neočekivano i neuobičajeno, razmjenjuju se ideje i iskustva, dolazi do svojevrsne sinergije turizma i kulture.

Svirka prvi put na vrhu Učke

Dražen Turina-Šajeta rekao je da njegov bend ima jako dobru suradnju s Parkom prirode Učka unutar kojeg su već više puta svirali, ali ovo je prvi put da će svirati na vrhu Učke. Zbog očuvanja prirodne raznolikosti i kako se ne bi suviše remetio šumski mir životinjskih stanovnika, koncert će biti akustičan.

Sandro Bastiančić iz grupe En Face izrazio je zadovoljstvo čitavim projektom kroz koji su dobili priliku obići razne krajeve naše županije, a ove godine sviraju u Ravnoj Gori.

Napomenuo je da, iako se Svjetski dan glazbe službeno obilježava od 2005., županijska podružnica HGU bila je veoma aktivna i ranije, pa su tako u režiji Jadranke Čubrić svirali u Malom Lošinju 21. lipnja 1996., prenose mrežne stranice PGŽ.

https://www.youtube.com/watch?v=_HyBG5v8zso

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari