UKUSNI ZALOGAJI U KAMPUSU

NA TRSATU JE FINO, FINO! U Kampusu inozemni studenti predstavili tradicionalna jela svojih zemalja

Screenshot Kanal RI

Mađarski gulaš, francuski tost ili palenta na moldavijski način – samo su neki od ukusnih zalogaja koje su u sklopu Student Day festivala pripremili inozemni studenti riječkog Sveučilišta

“Ovo organizira Studentski zbor sveučilišta u Rijeci u suradnji s Esn-om Rijeka I odazvalo se jako puno ljudi, imamo barem 6 različitih država, studenti dođu I donesu neku svoju tradicionalnu hranu, svi mogu sve probati, sve je besplatno”, objašnjava Laura Šlajhert, ESN Rijeka.

Trenutno na Sveučilištu u Rijeci studira 150 studenata iz inozemstva, od kojih se dio jako potrudio da domaćinima približi gastronomiju svoje zemlje.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MARIJANA ŠEPIĆ BJELOBABA
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Bok, ovo je naš rumunjski kutak. Troje nas je Erasmus studenata, studiramo ovdje u Rijeci i pripremili smo malo kolača za ovu međunarodnu večeru.”, kaže Laura-Maria Langa, studentica iz Rumunjske koja je odgovorila i na pitanje “koji je najpoznatiji kolač u Rumunjskoj”: “Ne znam za najpoznatiji, ali jedan od poznatijih svakako je ovaj, a zove se Minciunele što se može prevesti kao mali lašci.”, dodala je Laura-Maria Langa.

“Ovo zovemo Pahinta, obično se radi od kozjeg sira s povrćem i jajem. Naš narod davno prije nije bio imućan, ali bili su vrijedni poljoprivrednici. Puno su kuhali s kukuruznim brašnom, od toga su i ova jela. To je naša tradicija, pa ih po tom receptu kuhamo I danas.”, objasnio je Danil Nazarov, student iz Moldavije.

“Ovo je francuski sendvič. Radi se od francuskog sira, kruha, rajčice i šunke. Naša škola u Francuskoj je partner Sveučilišta u Rijeci i svake godine naši učenici dolaze ovdje i super se provode. Rijeka je super grad. Mi volimo živjeti kraj mora, to nam se sviđa.”, priznao je Come Duwa, student iz Francuske.

Slasni zalogaji mamili su sa svih strana i bilo je teško odlučiti što prvo probati. Mnogima su tako za oko zapeli mađarski i portugalski specijaliteti.

“Ovo je portugalsko jelo od svinjetine, pečenog krumpira, kiselih krastavaca I maslina. Umak za meso se uglavnom radi od raži I treba odležati preko noći ali nismo imali vremena za to.”, rekao je Diogo Couto, student iz Portugala.

“Ovo je tradicionani mađarski “gulyas leves”. Svi misle da “gulyas” nije juha ali u Mađarskoj je to tradicionalna juha a ovu sam ja napravio. Trebalo je nekoliko sati ali mislim da je dobra, možda jednako kao I ona moje bake.”, zadovoljan je Tompa Marton, student iz Mađarske.

Studenti riječkog sveučilišta rado su iskoristili priliku I za večeru se počastili ukusnim međunarodnim specijalitetima.

“Fino je, evo zanimljivo je I stvarno se može upoznati različite kulture. Za neke stvari nisam ni znala koliko smo slični u kuhinji”, primijetila je Studentica Lucija.

“Ovo je super ideja. Došli smo probati hranu iz drugih zemalja. Najviše mi se svidio desert iz Portugala, ona krema je savršena. I mislim, glavno jelo iz Moldavije.”, rekao je Piotr.

Inozemni studenti na istom su mjestu dobili priliku upoznati i okuse Balkana. Osim štrudli od višanja I vanilije, studenti su upoznati i sa popularnim čevapčićima koje je bilo moguće kušati s ajvarom ili kajmakom, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari