SITUACIJA NIJE DOBRA

NAJTEŽE U RIJECI! Bolnice se pune pacijentima zaraženima koronom: ‘Možda je to refleksija Uskrsa’

Foto: Mateo Levak/Riportal

Dok se bolnice pune, liječnici upozoravaju da je riječ o britanskom soju koronavirusa, da su kliničke slike teže, a pacijenti mlađi

3099 – toliko je u novozaraženih u Hrvatskoj, a osim visoke brojke brine i podatak da čak 70 posto novozaraženih nisu iz samoizolacije – što znači da uglavnom ne znaju gdje su se zarazili.

Dok se bolnice pune, liječnici upozoravaju da je riječ o drugom – britanskom soju koronavirusa, da su kliničke slike teže, a pacijenti mlađi. Najgore je u riječkoj i u varaždinskoj bolnici, donose RTL-ove Vijesti.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Svih 208 pacijenata riječkog KBC-a s težim oblikom kovida neprestano je pod budnim okom svojih bolničara. No mjesta je sve manje. Svega 40 slobodnih kreveta. U Primorsko goranskoj županiji samo u jednom danu se zarazilo više od 430 pacijenata – i dio će ih za nekoliko dana – sigurni su u bolnici – završiti ondje.

“Sada imamo jedan mali vrhunac, možda je to refleksija Uskrsa. Nadamo se da će ukupan broj ipak biti silazni i da u odnosu na onaj jedan dan prije Uskrsa kad smo imali preko 600 novooboljelih u PGŽ, a znamo da val kao na moru zapljusne bolnicu s jednim vremenskim odmakom”, rekao je ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić.

Puni se i bolnica u Varaždinu

Eksponencijalni rast hospitaliziranih prepunio je varaždinsku bolnicu gdje su spremni i treću jedinicu intenzivnog liječenja pretvoriti u Covid odjel, a sve operacije su na čekanju. Pacijenti su sve mlađi, stanje im je sve teže, a brojke se opasno približavaju onima s kraja prošle godine.

“U kratkom roku je došlo do značajnog porasta. Mi u ovom trenutku dnevno primamo između 5 i 15 bolesnika s izuzetno teškom kliničkom slikom i ako gledamo krivulje – krivulje su na žalost vrlo slične onima koje smo imali u studenom”, rekao je ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić.

S tim da su se u jedanaestom mjesecu ondje zbrinjavali pacijenti stariji od 70 godina, dok sadašnji imaju između 40 i 60 godina.

“Raste pritisak na zdravstveni sustav”

Situacija je slična gotovo u cijeloj zemlji izvijestio je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš. Bolnice u Hrvatskoj primile su ukupno 230 novih pacijenata.

“Raste pritisak na zdravstveni sustav. Popunjenost bolničkog kapaciteta za bolesnike s dijagnozom COVID-19 je 64% trenutno pripremljenih kapaciteta, a popunjenost trenutno pripremljenih jedinica za intenzivno liječenje je 70 posto uz mogućnost proširivanja”, kazao je Beroš.

Zbog sve mlađih pacijenata prazne su crkve u kojima u ovo vrijeme traju pripreme za prvu pričest i krizmu.  Riječka i dubrovačka biskupija te su sakramente odgodile.

“Sva eventualno planirana slavlja krizmi i prvih pričesti se odgode sve do iza 16. svibnja, tada će se vidjeti kakva je situacija, pa će župnici eventualno zakazati ta slavlja”, kazao je Hrvoje Katušić, delegat s ovlastima Generalnog vikara Dubrovačke biskupije.

Još se čekaju odluke svih biskupija prema kojima će župnici – koji su zbog epidemije dobili ovlasti davati te sakramente – zakazivati nove termine.

Amela Čilić/RTL/Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views