Najveći remont u povijesti riječke rafinerije: ‘Sada su postrojenja sigurnija i učinkovitija’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na moru je postavljeno dva kilometra brana, a u nadzoru i pripravnosti je specijalizirana tvrtka za zaštitu mora

Danas je prezentiran višemilijunski remont Rafinerije nafte Rijeka, a iz INA-e tvrde kako su sada njihova postrojenja na Urinju sigurnija i učinkovitija.

Najveći je to remont u povijesti u koji je bilo uključeno gotovo dvije tisuće vanjskih podizvođača i 30-ak tvrtki. Što je još važnije, obavljene su i pripreme za znatno veću investiciju koja se mjeri u milijardama kuna.

Inino postrojenje u Kostreni zauzima gotovo četvrtinu općine, a zapošljava više od tisuću ljudi. S 800 milijuna kuna u njemu je završen dosad najveći remont.

“Prvenstveno su se radile investicije na smanjenje emisija u zrak, znači radila se rekonstrukcija procesnih peći gdje su ugrađivani visokoprocesni gorionici, a sa morske strane imamo implementiran sustav primarne i sekundarne zaštite koji definitivno sprječava pojavu onečišćenja”, kaže direktor Rafinerije nafte Rijeka Ivica Jerbić.

Na moru ispred rafinerije postavljeno je dva kilometra brana, a u stalnom je nadzoru i pripravnosti specijalizirana tvrtka za zaštitu mora. Mještane Kostrene godinama muči i kvaliteta zraka. Od rafinerije, logično, imaju i štete i koristi.

“Općina uprihoduje značajna sredstva od komunalne naknade tu sa područja ove rafinerije, vidjeli ste to je dosta veliko područje, ali upravo su to sredstva koja se onda vraćaju kroz taj naš proračun i ulažu u infrastrukturu i povećavaju kvalitetu života ljudi cijele Kostrene”, tvrdi načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

Za finale modernizacije sve je spremno

Dva milijuna i sto tisuća rafinerijskih kuna svakoga mjeseca sjeda u općinsku blagajnu. To je kompenzacija za život uz rafineriju, ali trebalo bi biti znatno bolje kada se završi kompletna modernizacija.

“Mislim da je to važno i radi energetske sigurnosti Hrvatske, da ima svoju proizvodnju naftnih derivata, tu je naravno i više od tisuću radnih mjesta i to ne bilo kakvih nego visokokvalitetnih radnih mjesta i sa nestrpljenjem očekujemo da počne i ta završna faza”, jasno će riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Za finale modernizacije sve je spremno.

“Očekujemo odluku i samo potpisivanje ugovora do kraja ove godine. To je investicija od 4 milijarde kuna i čisto usporedne radi to je investicija značajnija i veća od Pelješkog mosta. Svakako znači poštivanje i održavanje najviših ekoloških standarda i mogućnost zapošljavanja i cijelog gospodarskog prosperiteta lokalne zajednice”, poručuje član Uprave INA-e Ivan Krešić.

Za investiciju im trebaju tri godine, a u INA-i tvrde kako će ona riječku rafineriju lansirati među najsofisticiranije europske rafinerije.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: