NE PROPUSTITE! Riječki violinistički virtuoz Marco Graziani i ponajbolji hrvatski pijanist Danijel Detoni sviraju Brahmsa i Prokofjeva

Komornim koncertom „Dvije prve sonate“, recitalom violinista Marca Grazianija i pijanista Danijela Detonija u ponedjeljak 6. ožujka u 20 sati nastavlja se ovosezonski ciklus „Komorni koncerti u Zajcu“

Dvojica sjajnih glazbenih umjetnika mlađe generacije, omiljeni riječki violinistički virtuoz Marco Graziani i jedan od najboljih hrvatskih pijanista Danijel Detoni udruženim će snagama izvesti program s djelima Brahmsa i Prokofjeva.

Probrana djela

Prvi na koncertnom programu je Brahmsov Scherzo za klavir i violinu iz F-A-E sonate. Riječ je o djelu što ga je Brahms, kao dio Sonate F-A-E, napisao 1853. godine kao poklon slavnom mađarskom violinistu Josephu Joachimu, čije je prijatelj bio i koji je bio inspiracijom za gotovo sve njegove kompozicije za violinu. Praizveli su ga Joseph Joachim i Clara Schumann.

Potom sljedi još jedno djelo Johannesa Brahmsa, njegova Prva sonata za klavir i violinu u G-duru. Sonata iznimno lirskog raspoloženja nastala je 1879. godine. Barem dio svoje velike i brze popularnosti, osim svojoj liričnosti i naglašenoj vedrini, duguje i naporima upravo violinista Josepha Joachima. Zbog svog posljednjeg, trećeg stavka u kojem se dočarava padanje kišnih kapi, poznata je i pod nazivom Kišna.

Drugi dio koncerta rezerviran je za izvedbu Prve sonate za violinu i klavir u f-molu Sergeja Prokofjeva. Riječ je o djelu prožetom bolom i patnjom, ali i prkosom i nadom. Nastalo je tijekom Drugog svjetskog rata, ratnih užasa i stradanja, tijekom kojih je Prokofjev svjedočio stradanjima svojih dobrih prijatelja i razdoblja raspada njegove obitelji. Stoga ova Sonata predstavlja njegovu intimnu, osobnu refleksiju ratnih događanja.

Po riječima samog Prokofjeva „prvi stavak je ozbiljnog karaktera i predstavlja svojevrstan produženi uvod za drugi stavak, sonatni Allegro koji je energičan, snažan, turbulentan, ali ima raspjevanu, široku drugu temu. Treći stavak je spor, plemenit i nježan. Posljednji, četvrti stavak je brz i napisan u složenom, mješovitom ritmu“.

Marko Graziani

Marco Graziani

Poznati mladi riječki violinist Marko Graziani (1988) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2010. godine, a od 2012. koncert-majstor je HNK u Zagrebu. Pohađao je seminare u mnogim svjetskim gradovima kod poznatih violinista, a kao solist i član raznik komornih sastava nastupa sa zapaženim rezultatima. Dobitnik je mnogih nagrada, a laureat je velikih međunarodnih natjecanja, proglašavan je najuspješnijim mladim glazbenikom, dobitnik je godišnje nagrade grada Rijeke, snimio je dva nosača zvuka – jedan s Rubenom Dalibaltayanom i drugi sa Stjepanom Hauserom, osnovao je Hrvatski gudački kvartet, uspješno nastupa na natjecanjima, recitalima i koncertima s orkestrima u Europi, Japanu i Rusiji.

Danijel Detoni

Danijel Detoni

Pijanist Danijel Detoni (1983) magistrirao je klavir na Glazbenom sveučlilištu „Liszt Ferenc“ u Budimpešti, a četvrtu godinu studirao je na glavnom pariškom Konzervatoriju. Radio je s renomiranim umjetnicima (Itamar Golan, Boris Brovtsyn, Irvin Venyš, David Aaron Carpenter i dr.), ansamblima (Budapest Strings, Komorni orkestar UMZE i dr.), kao solist i komorni glazbenik nastupao je na brojnim festivalima (Musica Danubiana u Ljubljani, Schleswig-Holstein u Hamburgu, Carniarmonie u Trstu, La Voici u Parizu itd.).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari