NEVJEROJATNO! U Čabru tek sada doznali da dvije godine piju neispravnu vodu!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Cijelo vrijeme su računi za vodu građanima Čabra uredno dolazili

Voda u Čabru nije za ljudsku upotrebu. Zabranila ju je Sanitarna inspekcija još prije dvije godine, ali građani su za to saznali tek prije dva tjedna. Nitko im se nije sjetio ni reći da vodu – ako je baš moraju koristiti – prokuhaju minimalno 3 minute.

“Nitko nas nije obavijestio o kvaliteti vode, odnosno da voda na području grada Čabra nije za piće”, kazala je predsjednica Gradskog vijeća Vazma Malnar. Na pitanje koliko dugo to nisu znali odgovorila je “cijelo vrijeme od 27.10.2017. godine kad je doneseno rješenje do dana 15.5. ove godine kad smo imali tematsku sjednicu” te potvrdila da su cijelo to vrijeme “računi uredno stizali i uredno smo ih podmirivali”.

“Dokument je bio skrivan od javnosti”

Odluku Sanitarne inspekcije o zabrani vode za ljudsku potrebu netko je držao u ladici, a za nju se saznalo na Gradskom vijeću prije dva tjedna. Obznanio ju je novi vršitelj dužnosti direktora komunalnog poduzeća.

“Odmah čim sam saznao za taj dopis sam reagirao i obavijestio javnost. Zašto to nije učinjeno prije? Iskreno, ne znam. Niti je taj papir itko vidio i bio je tu u uredu i uredno skrivan od javnosti”, kazao je v.d. direktora Komunalnog poduzeća Čabranka Mladen Stjepan Vitković.

Skrivao se i dug poduzeća! Sve do trenutka kada su vijećnici trebali izglasati odluku da Grad podmiri dug komunalnog društva Čabranka preko kojeg dobivaju vodu. Iz gradskog proračuna bi se tako platio dug od 2 milijuna kuna, ali vijećnici su to odbili izglasati.

“Čabar je jedini osnivač i on će morati na kraju pokrit te dugove, a mi želimo znati pravo stanje tih dugova jer ne znamo koja je to količina novaca koja je otišla i koje je pravo stanje tog komunalnog društva”, rekao je Martin Kvaternik iz Čabra.

Dosadašnji direktor komunalnog društva koalicijski je partner gradonačelnika

Dosadašnji direktor komunalnog društva dobio je izvanredni otkaz, a pred kamere ne želi. Inače je i koalicijski partner gradonačelnika Čabra.

“Nismo znali kakva je struktura dugova i koliko ih u konačnici ima”, rekao je gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel te odgovorio kako je moguće da nitko nije znao: “A gledajte imate Nadzorni odbor i dobijete nekakve papire, podatke koji prikazuju neke minuse i sad vi vidite i ne možete reći da vidim svaki papir”. Na pitanje je li netko na krivi način prikazivao dugove, odgovara: “Ne bih ja rekao da je radio krivično djelo, nego je uljepšavao situaciju da ispadne bolji”. Dodaje da onaj tko se time bavi trebaju procijeniti oni koji se time bave, a on kao gradonačelnik to neće prijaviti.

Ne plati li Grad dug poduzeća ono će u stečaj, samim time izgubit će bespovratna sredstva od pola milijuna eura za izgradnju pročistača otpadnih voda, koji im je jako potreban. Alarmi su upaljeni za cijelo područje grada jer ne radi sustav kloriranja vode.

Dugove će platiti građani

Nagomilane dugove komunalnog poduzeća morat će platiti sami građani grada Čabra. Neke istrage već su u tijeku, a uskoro bi trebalo biti i još kaznenih prijava zbog toga što su građanima nitko nije rekao da postoji problem s vodom. Zabranjena je za upotrebu jer se dezinficirala nedozvoljenim postupcima.

“Po mojem se može klasificirati kao djelo protiv zdravlja ljudi i imovine. Moje mišljenje je da je to kazneno djelo. Ja moram konzultirati struku, pravnike i sve nadležne djelatnike i obavijestiti sve službe i pokrenut će se istraga i ona je već u tijeku tko je što je znao i zašto nije obavijestio”, kaže v.d. direktora Komunalnog poduzeća Čabranka Mladen Stjepan Vitković.

Cijelo ovo vrijeme netko je morao znati da problem postoji, ali ga nije rješavao. Građanima se i dalje besramno naplaćuje voda koja im može narušiti zdravlje. U Čabru, ne Amazonskoj prašumi! U Hrvatskoj, ne zemlji trećeg svijeta i to 2019. godine!
Goran Latković

Više u VIDEOPRILOGU: