NJEGOVA PRIČA Ovo je profesor biologije koji ne vjeruje u evoluciju

Učenicima je na uvodnom satu rekao da osobno ne vjeruje u teoriju evolucije. ‘Šanse za pronalazak posla su mi minimalne’, kaže

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Već danima cijela Hrvatska bruji o profesoru biologije iz jedne riječke gimnazije koji je djeci na satu predavao da evolucija ne postoji. Ivan Turinski je potpisao sporazumni otkaz, a danas za Direkt odlučio ispričati svoju priču.

Kaže, o njemu se u medijima pišu laži, učenicima je na uvodnom satu rekao da osobno ne vjeruje u teoriju evolucije, ali da će gradivo učiti po udžbeniku. Inače u Hrvatskoj gotovo polovina stanovnika misli da nije nastala od majmuna i ne vjeruje u Darwinovu teoriju. Ali to nije tako samo kod nas.

Zemlja postoji milijardama godina, živi je svijet rezultat dugotrajnog procesa evolucije, i čovjek je nastao evolucijom. Tako piše u udžbeniku biologije koji koriste i učenici riječke gimnazije Andrije Mohorovičića gdje je do prošlog tjedna predavao Ivan Turinski.

O profesoru koji učenicima govori da ne vjeruje u teoriju evolucije već danima pišu svi mediji. Turinski je danas prvi put stao pred našu kameru i ispričao svoju stranu.

“Ja sam osobno rekao, s obzirom da je to dio kurikuluma, da ja osobno ne vjerujem u tu teoriju. Međutim naglasio sam da se ne radi o tome tko što vjeruje, nego da ćemo se baviti znanstvenim činjenicama. Ono što je dokazano i što nije”, ispričao je.

Učitelj biologije na nastavu dolazi s Biblijom: ‘Govori da evolucija ne postoji, a Zemlja je centar svemira’

O mladom profesoru pisalo se da je negirao i globalno zatopljenje, da je tvrdio da je starost svemira devet tisuća godina i da mu je Zemlja centar.

“Jedan uvodni sat. Mjesec dana kasnije. Ovolika halabuka za ono što sam ja izrazio mišljenje, ono što su djeca dobro prihvatila i imala neka svoja pitanja”, dodaje bivši profesor biologije riječke gimnazije.

Koliku odgovornost nosi profesor koji učenicima predaje ovakve teme, provjerili smo kod sveučilišnog profesora koji drži kolegij evolucija na prirodoslovno matematičkom fakultetu.

“Na tom čovjeku je odgovornost moralna, a i znanstvena kao čovjeka koji je završio fakultet, da svoja osobna viđenja izdvoji od profesionalnog”, ocijenio je Damjan Franjević, profesor na Biološkom odsjeku PMF-a.

A to je posebno važno u zemlji u kojoj 43 posto građana ne vjeruje u evoluciju. Opet svi žele biti veći katolici od pape koji je izričito rekao da je “Svemir počeo Velikim praskom, a da je teorija evolucije točna. I da Bog nije mađioničar”.

Česi su najbrojniji u prihvaćanju teorije sa čak 83 posto. Slijede ih Estonci sa 74 posto i Mađari sa 69, a na dnu ljestvice su Bosna i Hercegovina sa 37 posto te Armenija sa 34 posto ispitanika koji prihvaćaju evoluciju. U Srbiji se lani potpisivala i peticija za izbacivanje Darwinova učenja iz škola. To je bilo neuspješno, ali u Turskoj ne. Erdogan je iz udžbenika izbacio Darwina.

“Vi jednostavno evoluciju možete prihvatiti zdravorazumski, ili ne prihvatiti iz privatnih i osobnih razloga”, smatra profesor Franjević.

Profesor biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta kaže da, što se tiče znanosti, teorija evolucije je najprovjeravanijih teorija ikada.

“Mnogi su htjeli pobiti teoriju evolucije i pokazati da nije istinita. Osobno i ja bih bio sretan da to mogu, dobio bih Nobelovu nagradu, ali to ne ide tako u znanosti”, rekao je Franjević.

Jesmo li nastali prije tri milijuna godina od majmuna ili ne to Ivan više neće predavati u riječkoj gimnaziji.

“Ja osobno mislim da su mi sada šanse za pronalazak posla minimalne, ako uopće postoje. Moje ime je oblačeno, moja kompetencija prikazana upitno”, zaključio je Turinski.

Ravnatelja škole ne krivi za ništa, odlazak je bio sporazuman, samo mu je žao što nije stigao pozdraviti svoje učenike.
Aida Šukurica

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari