Opatijski luksuz zamijenili divljinom Gorskog kotara i ruskim ovcama – evo što je bilo dalje!

Danas njihovo meso poslužuju vrhunski restorani i hoteli s pet zvjezdica

Ivanka i Damir Lenac opatijski su luksuz zamijenili divljom gorskokotarskom prirodom naselja Mrzla Vodica, u kojem ima svega desetak stanovnika. Demantirali su sve koji su im govorili da će se brzo vratiti.

Prije četiri godine počeli su uzgajati ovce. Danas njihovo meso poslužuju vrhunski restorani i hoteli s pet zvjezdica. A po struci su informatičar i ekonomistica.

Obroncima Risnjaka odzvanja meket ruskih ovaca.

Zbog iznimnog okusa uzgajane su za carsku obitelj Romanov. Debela vuna štiti ih od ruskih minusa. .. tako će biti, razmišljali su Ivanka i Damir, i na gorskokotarskim zimama.

I pala je odluka. Ruskim ovcama kreću u rizičan posao, na području na kojem se priznaje samo creska ili paška janjetina.

Daleko od blagodati civilizacije podigli su Queen Sheep farmu.

”Ovdje je bila šuma i šikara. S obzirom na to da se nalazimo dva kilometra udaljeni od najbližih kuća, dakle nemamo infrastrukturu, polako smo došli do toga da smo napravili svoju solarnu energanu. Sakupljamo vodu s krovova ovih hala. Spremamo je u podzemne bunare”, objašnjava Damir.

Ivanka dodaje: ”Ja mogu reći da sam ponosna na nas. Nisam bila sigurna da ćemo to uspjeti u tako kratkom roku, ali uz pomoć prijatelja, puno dobre volje i neodustajanja od ideje i dobrih kalkulacija došli smo ovdje gdje jesmo”.

Mnogi su im govorili da su ludi, kada su prije 19 godina iz opatijskog komfora došli gorskokotarsko naselje Mrzla Vodica, a potvrda o ludosti stigla je s idejom o uzgajanju ovaca.

No svi nevjernici su zašutjeli kada su meso koje uzgajaju lani prepoznali vrhunski restorani i hoteli s pet zvjezdica.

U ovom trenutku imamo 380 rasplodnih ovaca koje su u ciklusu janjenja, a poslovni plan predviđa 640 komada. Nadamo se da ćemo ga dostići do 2020. godine”, kaže Damir.

Posao se počeo razvijati, trebali su im pastiri. U Hrvatskoj se nitko nije htio ozbiljno uhvatiti posla, ali uhvatili su ga se Makedonci, a jedan od njih je Perviz Ibishi: ”Taj posao nije zahtjevan fizički, ali treba biti spreman psihički. 24 sata treba biti tu, na bilo koji problem treba se nacrtati”.

”Rođeni smo u Šar planini – ako ste čuli jedno selo, nadmorska visina 1.400 metara i tako, stalno smo se bavili blagom”, dodaje Elham Ibishi.

Ivanka i Damir naišli su na brojne prepreke. Sulude papirologije, neuspješna apliciranja za EU fondove. Nisu odustali.

Glas o njihovu uspjehu širi se.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari