RAVNATELJ NZJZ-A

PITALI SMO VAS: Zašto je toliko zaraženih u PGŽ? Mićović: ‘Imali smo primirenu situaciju. No, bila je to tempirana bomba…’

Idi na originalni članak
Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

S 211 novozaraženih, Primorsko-goranska županija danas ima najlošiju situaciju u Hrvatskoj

Oglas

S 211 novozaraženih, Primorsko-goranska županija danas ima najlošiju situaciju u Hrvatskoj. Od 812 ljudi, koliko ih se jučer testiralo, svaki je četvrti pozitivan. U našoj županiji broj zaraženih danima je izrazito visok, a najviše je oboljelih među radnom populacijom.

Više u VIDEOPRILOGU:

Povećan je i broj pacijenata smještenih u riječkom KBC-u. Zbog toga, od danas su na snazi nove mjere. Pojačan nadzor rada javnog prijevoza, trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, a preporuka je da se u sportskim centrima ne koriste svlačionice.

Nastava je od ponedjeljka online za učenike viših razreda osnovnih škola te za srednjoškolce, osim maturanata.

Ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović u RTL-u Danas govorio je o situaciji s koronavirusom u toj županiji.

Na pitanje je li Nacionalni Stožer prerano krenuo u olakšavanje mjera, Mićović je kazao da bi se moglo i tako reći.

“Možemo vidjeti da u vrijeme kada su se te mjere popuštale imali smo jednu relativno primirenu situaciju koja je, nažalost, ipak bila tempirana bomba za ono što se dogodilo u sljedećem razdoblju. Određena opuštanja građana i zatvaranje u neke zatvorene prostore gdje se zaraza širila. Neformalna druženja i sve što je pokrenulo sva ova događanja”, kazao je.

Teška situacija

“Sada je dosta teška situacija i mi smo, zaista, u ovom tjednu primijetili da je to više od 200 svakog dana, što izaziva veliki oprez i pažnju. Ako se situacija sljedećeg tjedna ne bude smirivala, razmišljat će se i o prijedlogu pooštravanja mjera”, kazao je.

Potvrdio je da je jedan od faktora zbog kojih se proširila zaraza i britanski soj.

“On je prisutan u Europi već neko vrijeme i napravio je neku pomutnju i u Velikoj Britaniji, eksponencijalni rast koji je donio puno žrtava, problema, puni zdravstveni sustav. I kod nas je prisutan preko 50 posto u populaciji virusa u županiji. On se brže širi, brže kolonizira sluznicu, brže prodire u tijelo, širi se dosta i među mladim ljudima i radnom populacijom”, kazao je i dodao da je sreća što su stariju populaciju dosta procijepili.

Kazao je da se nada da će 50.000 starijeg stanovništva procijepiti do kraja svibnja, a žele procijepiti i radnu populaciju, prenose RTL-ove Vijesti.hr

Exit mobile version