POČINJU DANI TRSATA: Na Gradinu se vraćaju Frankopani uz dvorske plesove, pucanje iz topa i turnire u streličarstvu!

Foto: Klub prijatelja Grada Trsata

Nakon mnogo stoljeća na Gradinu se vraćaju Frankopani, i to kroz cjelodnevnu manifestaciju koja uključuje uprizorenje povijesne bitke iz 1485. godine, ustoličenje novog kapetana Trsata, dvorske plesove, pucanje iz topa i razne turnire u povijesnom streličarstvu i samostreličarstvu

Dani Trsata, manifestacija u organizaciji Kluba prijatelja Grada Trsata, Hrvatske čitaonice Trsat, Mjesnog odbora Grada Trsata, Udruge antifašističkih boraca grada Rijeke, Gradske knjižnice Rijeka – ogranak Trsat i Gradske glazbe Trsat, održat će se od 18. do 23. Travnja,
prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Program manifestacije predstavili su: Doris Šajn, voditeljica Kabineta gradonačelnika Grada Rijeke, Ružica Ažman, predsjednica Kluba prijatelja Grada Trsata i potpredsjednik Kluba Filip Petrović, Ines Boban Štiglić, predstavnica Turističke zajednice grada Rijeke, Milica Lulić, dopredsjednica UO Hrvatske čitaonice Trsat, Jana Sertić, predsjednica VMO Grada Trsata i Mirko Šoštarić, predsjednik Gradske glazbe Trsat.

Foto: Grad Rijeka

Defile Frankopanske garde

Manifestacija započinje 18. travnja svečanim otvorenjem koje će se održati u 19 sati, a u sklopu koje je predviđen defile Frankopanske garde Kluba prijatelja Grada Trsata u pratnji Gradske Glazbe Trsat i Reda vitezova sv. Vida. Članovi Kluba prijatelja Grada Trsata, uniformirani u srednjovjekovne odore, zajedno sa sekcijom Kluba uniformiranom u Frankopansku gardu, okupit će se na Trgu Viktora odakle će krenuti prema Crkvi Majke Božje Trsatske, gdje će uslijediti blagoslov i podizanje zastave Kluba.

Nakon toga uputit će se prema Trsatskoj gradini gdje će uslijediti Izbor kapetana grada Trsata, a pred gradinom će se upriličiti dvorske igre uz demonstraciju srednjovjekovnog streličarstva te dvorske plesove.

Povratak Frankopana

25. Dani Trsata uključuju bogat kulturno-umjetnički i zabavni program. Ove jubilarne godine, po prvi puta nakon mnogo stoljeća na Gradinu će se vratiti Frankopani, i to kroz cjelodnevnu manifestaciju koja uključuje napete viteške borbe, uprizorenje povijesne bitke iz 1485. godine, svečanost ustoličenja novog kapetana Trsata – dvorski plesovi, i pucanje iz topa razne turnire u povijesnom streličarstvu i samostreličarstvu te učenje zanimljivih starih zanata, koje će se održati u subotu 22. travnja s početkom u 11 sati u Nugentovom Parku.

Srijeda 19. i četvrtak 20. travnja dani su sportskih natjecanja u organizaciji MO Grad Trsat i Gradske knjižnice Rijeka – ogranak Trsat.

U petak 21. travnja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježja antifašizma bit će obilježena 72. obljetnica oslobođenja Trsata od okupacije i fašizma. Tom prigodom nastupaju Gradska Glazba Trsat i Mješoviti pjevački zbor Hrvatske čitaonice Trsat nakon čega slijedi Svečani koncert na kojem će nastupiti Leonora Surian, Mješoviti pjevački zbor Hrvatske čitaonice Trsat pod vodstvom maestra Vinka Badjuka te koncert na otvorenom na prostoru Frankopanskog trga gdje će nastupiti Damjan Vasiljević.

U nedjelju 23. travnja na Dan Sv. Jurja, zaštitnika Trsata predviđeno je polaganje cvijeća na spomen obilježje poginulih branitelja Domovinskog rata, polaganje cvijeća na grob osnivača i prvog predsjednika Kluba prijatelja Grada Trsata – Jurja Šekulje te Svečana misa povodom dana sv. Jurja, zaštitnika Trsata koju će predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Poticaj za posjet Trsatu

Ova manifestacija poticaj je za posjet Trsatu i upoznavanje s poviješću Rijeke, a s obzirom na bogat i zanimljiv program, ujedno i značajan doprinos unaprjeđenju urbanog turizma u Rijeci.

Manifestacija se održava uz financijsku potoru i pokroviteljstvo Grada Rijeke te potporu Turističke zajednice Grada Rijeke, kao i velikog broja poduzetnika s Trsata.

Cjelovit porgram manifestacije dostupan je na facebook stranici: Dani Trsata 2017 i web stranici Kluba prijatelja Grada Trsata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views