HAJKA U KOSTRENI

Pogledajte kako je danas izgledao izgon divljih svinja s područja Kostrene!

Screenshot Kanal RI

Kuda idu divlje svinje? Odgovor na to pitanje znaju u Kostreni, sredini u kojoj je ta divljač sve češći gost dvorišta i vrtova

Kako bi spriječila štetu koja pritom nastaje, Općina Kostrena organizirala je akciju vraćanja divljih svinja u lovno područje.

“Skupilo se 54 lovca te 20-ak pripadnika udruga dragovoljaca te civilne zaštite i vatrogasaca. Oni su pročešljali kompletan teren ovdje na području Žuknice, Paveka sve do Termoelektrane, dakle u ovim džepovima između naših naseljenih mjesta gdje imamo šume.”, ističe Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena za Kanal RI.

Hajka je započela u ranim jutarnjim satima. Lovci su nakon četverosatne potjere bili umorni, ali i zadovoljni odrađenim poslom.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinar: BORIS MIOČIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Idete kroz žbunje i odjednom se ispred vas pojavi divlja svinja i morate je potjerati. I ona krene, a kad krene ide svojim putevima, stazama lovačkim.”, Objašnjava lova Nikica Vranić.

Kako izgleda tjeranje, što radite?

“Morate biti bučni, galamiti morate.”, dodaje Nikica Vranić.

Vranić je iskusan lovac koji je dobro upoznao prirodu divljih svinja.

“Vrlo je pametna. Agresivna je samo kad ima mlade, kad ne mogu mladi bježati. Tad majka čuva svoje mlade, a drugo nema nikakvih problema za nju.”, objašnjava lovac.

Akcija u Kostreni samo je jedan od poteza općinske vlasti kojima se želi riješiti problem ulaska divljači u naseljena područja.

“Razgovarali smo i s jednom firmom koja se bavim lovom, da se na pojedinim prisutnim točkama koje graniče s naseljenim mjestima postave i tzv. trajne lovke. To su veliki kavezi u koje bi se te životinje onda mogle uloviti i prenijeti u njihovo prirodno stanište.”, govori načelnik Dražen Vranić.

“Vjerujem kako će se u budućnosti slične akcije poduzeti i na županijskoj te državnoj razini, jer samo koordiniranim djelovanjem možemo biti uspješni”, zaključio je Vranić za Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari