'PREOBRAZIT ĆE SLIKU RIJEKE'

Pogledajte u kojoj su fazi radovi na izgradnji ACI marine Rijeka u Porto Barošu

Buduća nautička luka Rijeka (vizualizaija)

Preko 360 milijuna kuna bit će uloženo u novu ACI marinu Rijeka

Izgradnja luke nautičkog turizma ACI marina Rijeka u Porto Barošu trasformirat će grad u nautičko središte Jadrana.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Trenutno je u tijeku rad na potrebnoj dokumentaciji.

“Maritivnu studiju, studiju valovanja, geomehanička istraživanja i sve stvari koje su potrebne za ishodovanje lokacijske dozvole. Procjena naša je da će sve biti gotovo do konca ove godine kada ćemo ishodovati lokacijsku dozvolu. Nakon toga ide se na građevinsku.”, kaže Juraj Bukša, direktor Odjela nautike ACI d.d. za Kanal Ri.

Radovi na izgradnji luke trebali bi početi krajem iduće godine.

“Procedura je takva, za ishodovanje lokacijske dozvole zakonodavac je predvidio cijeli niz studija koje su potrebne i to je potpuno normalno zakonski riješeno. Trenutno su one u izradi.”, dodaje Juraj Bukša.

Ulagač je Aci Gitone, to jest ACI – najveći lanac nautičkih marina na Jadranu i Gitone, tvrtka u vlasništvu njemačke Lürssen grupacije, najpoznatije po gradnji najvećih megajahti u svijetu.

“Ja mislim da njezin značaj za Rijeku puno nadilazi ono o čemu mi danas razmišljamo. Rijeka će u potpunosti promijeniti svoju vizuru, ne govorimo samo o području sušačke luke, jer po natječajnoj dokumentaciji pobjednik na natječaju sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji ima pravo proširiti opseg obuhvata i na riječku luku.”, otkriva Juraj Bukša, direktor Odjela nautike ACI d.d..

Projekt će u cijelosti preobraziti područje istočnog dijela riječke luke.

Na pitanje hoće li riječka ACI marina biti otvorena za građanstvo, Bukša odgovara ovako:

“Niti jedna Acijeva marina nije nikad bila niti će biti zatvorena za javnost… Svi građani Hrvatske, našeg kraja, slobodno mogu ulaziti u bilo koju marinu. Tako da nam je posebna želja da ACI marina Rijeka bude u potpunosti uklopljena u tkivo našega grada.”.

S više od 220 vezova, imat će značajan kapacitet i moći primiti plovila i megajahte iz cijelog svijeta.

“Siguran sam da će se riječki gospodarstvenici koji su izuzetno kreativni i izuzetno proaktivni, i već se počinju javljati i već počinju razmišljati o novim prilikama, uklopiti u cijelu tu priču.”, mišljenja je Juraj Bukša.

Novi izgled grada pratit će tako nova radna mjesta i poslovne mogućnosti, a sve će to unaprijediti kvalitetu života lokalne zajednice, donosi Kanal Ri.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views