VELIKA OBLJETNICA

Video | PRIČA POČELA U RIJECI: Prije 75 godina je osnovana Jadrolinija; Godišnje preveze više od 12 milijuna putnika i 3 milijuna vozila

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Iste godine osnovano je i drugo poznato brodarsko poduzeće koje više ne postoji – Jugolinija koja je tada uživala međunarodni ugled u svim pomorskim centrima svijeta.

Priču o ‘Jugo’ i Jadroliniji za Kanal Ri donosi Monika Injac.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Jadrolinija je lider u pomorskom putničkom prijevozu na Jadranu. Njezina priča počinje u Rijeci prije 75 godina.

“Jadrolinija koja je opstala do dana današnjeg imala je svoju misiju da osim svoje prevozničke i putničke ima tu misiju odražavanja kontakta otoka s kopnom, dakle zaustavljanja emigracije i opustošenja otoka.”, kaže Ervina Dubrović, ravnatelj Muzeja Grada Rijeke.

Paralelno s Jadrolinijom, iste godine, osnovana je i Jugolinija koja više ne postoji. Ona je bila orijentirana prema međunarodnom prijevozu robe i putnika.

Tih vremena sjeća se Juraj Karninčić, koji je prvi posao dobio upravo na Jugoliniji.

“Ja sam se zaposlio na Jugoliniji, to je već prošlo stoljeće – 64. godine, kao kadet na brod. Ukrcao sam se u Trstu. Svu karijeru sam odradio i napravio na Jugoliniji. Kao zapovjedik sam plovio na 9 ili 10 brodova.”, prisjeća se Juraj Karninčić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana – Kraljica mora.

Broj brodova Jugolinije uvijek se vrtio oko brojke 50, a imala je međunarodni ugled u svim pomorskim centrima svijeta. Tada se govorilo – brodovima Jugolinije mogu ploviti samo najbolji.

“Ja mislim da su morali biti zadovoljni, s obzirom da su imali jednu sigurnost, socijalnu, mirovinsku, zdravstvenu… Godinu dana si morao biti na brodu da bi ostvario godišnji.”, prisjeća se Juraj Karninčić.

Jugolinija se 1992. godine preimenovala u Croatia line. 2002. godine poduzeće praktički prestaje postojati kada je prodan i posljednji brod.

“Zadnji broj Jugolinije je odvezen u rezalište 2002. u Tursku i za nesreću, nekako nije slavno – taj se zadnji brod zvao Hrvatska”, kaže Ervin Dubrović.

Za razliku od nje, Jadrolinija je opstala do dana današnjeg. Njezina flota godišnje preveze preko 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila što čini preko 80 posto godišnjeg broja svih prevezenih putnika i vozila u pomorskom prometu Hrvatske.

“Jedino je tada bila monopolistička, dakle sve je vodila Jadrolinija, a danas ima i drugih malih brodara koji povezuju te otoke s kopnom. Ali ta velika uloga koji su imali riječki brodari je ostala u slučaju Jadrolinije do danas.”, kaže Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja Grada Rijeke.

Svjetskim morima i danas plovi osam brodova koji su bili dio flote Croatia Line, to jest nekadašnje Jugolinije, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari