Prijepori oko obnove “Galeba”: ‘Takve se poteškoće nažalost uvijek dogode’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Već kada se mislilo da je Titov brod Galeb spreman za rezalište, iz Europe je stigla financijska injekcija namijenjena isključivo obnovi Galeba

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Obnova Galeba značila bi čuvanje povijesti, što će svaka razumna zemlja prihvatiti.

Upravo zato Galeb je zaštićen kao trajno kulturno dobro Republike Hrvatske. Stručnjaci su procijenili da je za obnovu Galeba potrebno oko 27 milijuna 600 tisuća kuna.

Raspisan je natječaj na koji se javilo brodogradilište Viktor Lenac, no oni za obnovu traže gotovo 60 milijuna kuna. Riječani kažu, bit će im žao ako propadne priča.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek vjeruje da će sve dobro završiti. “Dakle to su sredstva koja idu kroz Ministarstvo regionalnog razvoja, središnju agenciju za fondove EU, tako da oni će sigurno u komunikaciji s Gradom Rijekom tražit rješenje”, tvrdi.

Na njemu su u posjetu Titu boravili najznačajniji svjetski političari, najslavniji glumci. Na Galebu se rodila ideja o pokretu nesvrstanih. Titov brod je dio projekta Rijeka europska prijestolnica kulture. Postavlja se pitanje hoće li problemi oko Galeba ugroziti projekt.

“Ma ne vjerujem, mislim, nažalost, takve se poteškoće uvijek dogode, pratili smo i pripreme prijestolnica drugih gradova, uvijek je jako puno toga što treba napravit u kratkim rokovima. međutim, naglasak, riječki naglasak je na programu, pripreme, koliko mi znamo, idu dobro i ja vjerujem da će Rijeka biti spremna i odraditi prijestolnicu onako kao svi očekujemo”, tvrdi Obuljen Koržinek.

Iz Grada Rijeke ne žele davati izjave dok je u tijeku postupak natječaja.

Galeb i dalje strpljivo čeka.
Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari