STROŽE MJERE

Video | Prvi je dan lockdowna u Rijeci i PGŽ. Na snazi su najstrože mjere u zemlji. Pogledajte kako to izgleda

Foto: Mateo Levak/Riportal

Iz lokalnog stožera kažu da su mjere bile neizbježne kako bi se sačuvalo zdravlje građana, bolnički sustav, ali i turistička sezona.

Prvi je dan lockdowna u Primorsko-goranskoj županiji. Na snazi su najstrože mjere u zemlji – zatvorene su terase kafića i restorana, zabranjena su javna događanja i okupljanja, ne rade ni trgovine odjećom i obućom. Uvedene su i posebne mjere za školarce. I dok lokalni stožer ponavlja kako zatvaranjem pokušavaju smanjiti pritisak na bolnice i spasiti turističku sezonu, poslodavci negoduju. Svi se nadaju da će im prvi lokalni lockdown ujedno biti i posljednji.

Kiša i nove, strože mjere ispraznile su Korzo. U trgovinama obućom potpuni mrak, a sljedeća dva tjedna pauzirana je i kupnja odjeće.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Mislim da bi se trebalo držat još nekih mjera, kao što je danas, neki lockdown”, rekao je Benjamin Šustar, Rijeka.

“Torbicu mogu kupit za ženu, a ne mogu kupit sebi nešto, to nema logike. S druge strane muzeji, kad smo već kod toga, u muzej ide jako malo ljudi nažalost, a oni su zatvoreni. A u trgovački centar, evo na, robna kuća otvorena, ne može se ući unutra, ne slažem se baš s ovim mjerama”, rekao je Mladen Kučan, Rijeka.

Ne slažu se ni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Traže preispitivanje, kako kažu, te diskriminatorne i protuustavne odluke lokalnoga stožera, a zatražit će i ocjenu ustavnosti.

“Apsurd je, kojeg mi ne možemo slijediti, odnosno ne možemo slijediti logiku takve odluke, to je čisti gubitak za nas trgovce odjećom i obućom i mogu samo ponovit da hitno tražimo ukidanje donesene odluke”, rekao je Ante Rimac, HUP-Udruga trgovine.

S odlukama nisu sretni ni u kafićima. Terase su zatvorene, može se kupiti kava za van. Promet je neusporediv.

“Da je situacija normalna do sad bi se prodalo nekih pedesetak kava, danas ne očekujem da će biti ni približno blizu, dakle triput manje, ako ne i više“, rekla je
Dubravka Jurić, voditeljica ugostiteljskog objekta.

Županija je ovaj tjedan u školama čiji je osnivač učenike prebacila na online nastavu, dok je Grad Rijeka svojima preporučio dolazak u školu.

Grad je dao preporuku za nastavu, ali ravnatelji riječkih škola mogli su birati. Zato je prvi čovjek škole na Pehlinu rekao – ne! Kaže, baš u Rijeci najveća je koncentracija novooboljelih. Mogu doći oni čija oba roditelja rade.

Od osam odjeljenja. Ravnatelj kaže, zdravlje djece je prioritet.

“Ali smo i već u fazi pripremanja i anketiranja roditelja da vidimo kako će bit idući tjedan” rekao je Željko Šimunić, ravnatelj Osnovne škole „Pehlin“ Rijeka.

Sviđalo se to nekome ili ne. Iz lokalnog stožera kažu da su mjere bile neizbježne kako bi se sačuvalo zdravlje građana, bolnički sustav, ali i turistička sezona, donose RTL-ove Vijesti.hr

Maja Brkljača/RTL/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari