MJESTA ZA PANIKU NEMA

Video | Q groznica u Mavrincima: “Šest dana imao sam temperaturu 40 stupnjeva. Na sreću, na vrijeme sam dobio antibiotik”

Screenshot Kanal Ri

Kod 12 mještana Mavrinaca u Općini Čavle potvrđena je zaraza Q groznicom, dok se ukupan broj oboljelih procjenjuje na dvadeset

Veterinarska inspekcija izađla je na teren kako bi testirala stoku. Mjesta za paniku nema te još jednom podsjećamo da se zaraza ne širi s čovjeka na čovjeka

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Marko Sobotinčić među prvima se u Općini Čavle zarazio Q groznicom.

“Za zaraženost tom bolesti saznao sam nakon 6 dana temperature od 40 stupnjeva. Na svu sreću na vrijeme sam dobio antibiotik, nakon 10 do 12 dana u kući, izliječen.”, prepričava svoje iskustvo Marko Sobotinčić, savjetnik za gospodarstvo Općine Čavle za Kanal Ri.

Na vrijeme je otkriveno da nije riječ o koronavirusu ili gripi, već o groznici koja se s domaćih životinja prenosi na ljude.

“Pretpostavka je da smo se svi zarazili aerosolno, odnosno preko zraka, bolest moram napomenut kao netko tko je prebolio I kao netko tko je vezan za općinsku upravu, najvažnije je reći da se bolest ne širi s čovjeka na čovjeka.”, dodaje Marko Sobotinčić.

Za sada je potvrđeno 12 pozitivnih osoba.

“Na području Mavrinca, točno u jednoj ulici, bilo je grupiranje oboljelih. Nadomak te ulice su tri tora s ovcama, kozama i kravama. Utvrđeno je da se radi o Q groznici. Za sada je 12 potvrđenih pozitivnih, ukupno oboljelih će biti negdje 20-tak.”, rekla je danas na konferenciji za medije Danijela Lakošeljac, koordinatorica aktivnosti operativne epidemiologije NZZJZ PGŽ.

U tijeku je testiranje stoke.

“Od ujutro od 8.30 Veterinarska inspekcija Rijeka po nalogu ministarstva poljoprivrede došla je u izvid. Sva ta tri stada ovaca će se testirati danas kroz cijeli dan. Kada dobijemo nalaze dobit ćemo i upute što činiti sa zaraženom stokom.”, otkriva Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle.

Mjesta za paniku nema.

“Bolest nije ugodna, ali nije ništa novo i neubičajeno, na hrvatskim otocima ona se pojavljuje duži niz godina. Bitno ju je bilo detektirati jer ona se vrlo uspješno i brzo liječi antibioticima”, dodaje načelnica Cvitan Polić.

Tu su i savjeti za prevenciju.

“Za stanoništvo je bitno da malo više pripazi, da ne ide baš u šumu, uz te torove se šetat, eventulano ako baš moraju sa zaštitnom maskom. Što više dezinfekcije, pranje ruku pri povratku kući, obuću dezinficirati.”, savjetuje epidemiologinja Danijela Lakošeljac.

Slučaj pojavljivanja Q groznice iznenadio je mnoge jer je do sada njezina pojava bila karakteristična u ruralnim, a ne urbanim sredinama, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari