29. SVJETSKI DAN VODA

Izložbom na Korzu KD Vodovod i kanalizacija obilježava Svjetski dan voda

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Programom „Podzemna voda: učinimo nevidljivo vidljivim“ KD Vodovod i kanalizacija obilježava 29. Svjetski dan voda.

Tom je prigodom na postamentima na Korzu postavljena i izložba „Važnost očuvanja vodenog bogatstva za budućnost“ koja prati i informira građane o razvoju projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ vrijednog 1,76 milijardi kuna.

Projekt obuhvaća izgradnju 217 kilometara nove i rekonstrukciju postojeće kanalizacije te gradnju  novog uređaja višeg (II.) stupnja pročišćavanja, 125 crpnih stanica s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe na pet jedinica lokalne samouprave (Rijeka, Kastav, Viškovo, Čavle, Jelenje), koji čine područje aglomeracije Rijeka.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Osim smanjenja zagađenja mora i povezanih ekosustava, te održavanja kvalitete vode, projektom je predviđeno i povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda, optimizacija i poboljšanje funkcioniranja postojećeg sustava javne odvodnje i povećanje kvalitete vodoopskrbe, čime će se trenutna priključenost stanovništva aglomeracije Rijeka na javnu kanalizaciju povećati sa 68% na oko 92% do kraja projekta.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Velika ulaganja su pred nama što se tiče izgradnje vodno – komunalne infrastrukture, ali ona će nam omogućiti da i dalje imamo čistu i pitku vodu, da očuvamo kvalitetu naše riječke vode“, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović i dodao kako baštinimo izvorišta pitke vode gotovo u samom centru grada, a i kako je voda neodvojiva od Rijeke što se iščitava i iz samog imena grada kao i iz povijesnog riječkog grba. „Tijekom godina uređene su i povijesne vodospreme, a na nekoliko lokacija u gradu postavljene su i špine koje Riječanima i posjetiteljima našega grada omogućuju da natoče čašu naše izvrsne riječke vode. Dostupna čista i pitka voda iz špine privilegija je koju mi imamo, a mnogi, na žalost, nemaju i stoga je moramo zaštititi i vrednovati“, zaključio je Filipović.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Vodene resurse nemoguće je povećati i ono što imamo moramo zaštititi za budućnost“, rekao je prilikom otvorenja izložbe direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini i istaknuo kako su ekonomski rast, povećanje broja stanovnika kao i velika urbanizacija potencijalna opasnost zagađivanju podzemnih voda. „Moramo uložiti veliki trud kako bismo u budućnosti zadržali čistu vodu koju imamo, a vjerujem da je projekt Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka dobar korak u tom smjeru“, rekao je Marochini.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Skeniranjem QR koda na prvom postamentu izložbe građani imaju priliku čuti audio-vizualni zapis „Riječka vodna simfonija“ umjetnika Ive Vičića koji nudi zvukove riječke vode.

Prilikom otvorenja izložbe KD ViK-ove maskote, kapljice riječke vode dijelile su građanima promotivne materijale.

Izložba na postamentima na Korzu ostaje otvorena do 28. ožujka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari