RAZDJELNICI RAZDORA: Riječki korisnici toplinske energije udruženi po tzv. slovenskom modelu nešto zadovoljniji uštedama

‘Ako sam prosječno bez razdjelnika plaćao za 11. i 12. mjesec oko 300 kuna, sada plaćam 90 kuna manje, znači da mi je ušteda oko 30% sigurno’

Braća s bakom gledaju RTL kockicu. Lagano su odjeveni jer je u stanu ugodno. Ipak, baka pazi da radijatori nisu na maksimumu. Ove zime u neboderu su ugrađeni razdjelnici pa su mjesečni računi od 1400 kuna prošlost.

“Kako smo stavili razdjelnike zadovoljniji jesmo, malo više se štedi nego što se štedjelo prije, smanjimo kad je toplije vrijeme, zavisi od temperature vani, kakva je temperatura vani, onda si stavimo na dvojku, na trojku i tako. Jedno 20%, 30 % su manji računi”, kaže nam Radmila Miajlović iz Rijeke.

I predstavnik svih stanara u neboderu primjećuje uštedu na grijanju ako uspoređuje 2015. kada nisu imali razdjelnike i 2016.

“Ako sam prosječno bez razdjelnika plaćao za 11. i 12. mjesec oko 300 kuna, sada plaćam 90 kuna manje, znači da mi je ušteda oko 30% sigurno”, kaže Ante Dološić, predstavnik stanara.

Njih su, kažu, za razliku od brojnih Riječana, razdijelnici spasili. Ali samo iz jednog razloga- primijenili su tzv. “slovenski model”.

“Ovaj model omogućava ravnopravniju raspodjelu, omogućava da nema više previsokih računa, omogućava ravnopravniju raspodjelu u svakom segmentu od radijatora do vertikala, do položaja stanova”, tvrdi Marko Čavrak, djelatnik tvrtke za projektiranje, ugradnju i nadzor grijanja.

Jer nije jednako koliko je stan velik, je li u potkrovlju i radijatori rade na maksimumu, ili je stan u sredini zgrade pa ga griju susjedi. Nije jednako ni prolaze li kroz stan tople cijevi debljine pola ili tri centimetra. Tek kada se sve to uzme u obzir, dobije se vrlo precizna potrošnja po stanu. Ovakve izračune u Rijeci, zasad radi samo jedna tvrtka.

“Bilo bi poželjno i bilo bi dobro da i drugi serviseri odnosno netko tko se time bavi, može takav jedan izračun napravit za sve zgrade i da može naprosto ujednačit potrošnju, stvarnu potrošnju sa onim šta ljudi dobiju po računima”, kaže Dolores Bučić, vlasnica tvrtke za upravljanje zgradama.

Tako da Riječani od visokih računa za grijanje ne dobivaju visoku temperaturu i da više ne moraju čupati radijatore sa zidova.

Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari