Riječani na mukama: Za opremanje osnovnoškolaca do 1000, a srednjoškolaca barem 2000 kuna!

Puno ili malo, svejedno je, izbora nema jer u školu se mora ići koliko god da košta

S približavanjem rujna počinju pripreme za novu nastavnu godinu. Iako su, po novome, udžbenici za osnovnoškolce u cijeloj zemlji besplatni – nije da troška nema.

Školarcima trebaju radne bilježnice, novi pribor, torba, odjeća i obuća. A trošak višestruko raste ako je riječ o srednjoškolcima.

Izbor je ogroman, ali Riječanka Leona koja će u treći razred, zna što hoće. Ona bira, mama zbraja. Kupuju radne bilježnice, likovnu mapu, bilježnice i nešto pribora.

Ove godine, na sreću, ne kupuju udžbenike

“Ove godine ne kupujemo udžbenike, samo radne bilježnice, s time da nemamo hrvatski trenutačno jer nije dostupan i bilježnice, tu smo si dale malo oduška pa je kupila i malo više nego što joj treba, likovna mapa i ove godine šestar, kod kuće imamo trokute”, kazala je Barbara Vlaše Roman.

Dok mama plaća račun 720 kuna, Leona je krenula u potragu za školskom torbom. Iako ima torbi po 800 kuna, torba koja se sviđa Leoni košta 400.

“Čini mi se nekako da bi joj torba bila malena, tako da torbu biramo osim što je lijepa da je i funkcionalna, puno knjiga se unutra nosi i treba čuvati mala dječja leđa”, kazala je Leonina majka.

Kupovina za školu se zahuktava

“Pogotovo 1. razred oni su uvijek nekako udarni, među prvima dolaze, očekujemo gužve ono najviše zadnja dva tjedna pred samu školu”, rekla je voditeljica poslovnice Školske knjige Rijeka, Slavica Vukić.

Novčanici će se stanjiti. Za niže razrede osnovne škole radne bilježnice su do 300 kuna, pribor, likovna mapa i pisanke još toliko. Za više razrede cijena skače gotovo do tisuću kuna. To je osnovno.

Gimnazijalci kupuju sve. Samo udžbenike i radne bilježnice platit će 2000 kuna. Tome treba dodati bilježnice, ovisno o školi pribor, školsku torbu, odjeću, obuću, a kada krene nastava užinu, mobitel i još sto drugih čuda.

U Zagrebu je lakše

U Zagrebu je lakše. Tamo već deset godina Grad daje besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Ove godine kupit će im i radne bilježnice za ukupno 48 milijuna kuna.

“Nisu veliki troškovi opremanja djeteta za školu, teško mi je sad procijeniti, ali treba kupiti papuče, pribor za tjelesni, bilježnice, omote, ali nije to tako strašno, knjige su najveći trošak, ali to je pokriveno”, kazala je Sanda Nalis.

Slavonci nisu te sreće. Srednjoškolci u Osijeku i udžbenike i radne bilježnice kupuju sami. Za mnoge je zato spas antikvarijat.

Povoljniji od knjižara za 40 posto

“Mi smo povoljniji u odnosu na knjižare 40 posto, znači može se dosta uštedjeti”, kazala je djelatnica antikvarijata u Osijeku.

U knjižarama se uglavnom peglaju kartice.

“Radne bilježnice za drugi razred osnovne škole oko 300 kuna. To je u skladu s normalom”, kazala je majka osnovnoškolca, Kristina Bojanić.

Puno ili malo, svejedno je, izbora nema. U školu se mora ići koliko god da košta!

VIŠE U VIDEOPRILOGU: