RIJEČANI OČAJNI Cijene goriva ‘divljaju’, ali…: ‘Preskupo je, ali nemamo izbora…’

Foto: Ilustracija (Pixsell)

Jedno je sigurno, tko misli voziti taj mora i točiti – koliko košta da košta

Nikad kraja udarcima po novčaniku građana. Ovaj je tjedan benzin poskupio po 12. put od početka godine.

“Katastrofa i preskupo je, sve skupa je preskupo, imam i obrt i jako teško se nosim s tim poskupljenjem goriva”, rekao je Alfredo Glavić iz Ročkog Polja.

“Svakako da me ljuti, točio sam evo 42 litre, ne znam koliko, jedno 5,6 kuna je više plaćeno“, rekao je Boško Budić iz Rijeke.

Cijene goriva rastu. Benzin je na prvi ovogodišnji dan koštao 9 kuna i jednu lipu, prošloga tjedna 10 kuna i 14 lipa, od noćas je 10 kuna i 30 lipa.

Cijena dizela od siječnja do danas padala je 5, a rasla 10 puta, u konačnici je skuplja 87 lipa. Barel sirove nafte skočio je s 54 na 71 dolar. Na rast cijena utječe više čimbenika.

“Ovaj tjedan se dogodilo nekoliko političkih nestabilnosti u regijama odakle dolazi trećina nafte kojom se zadovoljavaju svjetske potrebe, recimo ove nestabilnosti u Libiji, isto tako u odnosima SAD i Irana, isto tako u smanjenoj proizvodnji članica država OPEC-a”, rekao je pomoćnik predsjednika Uprave naftne kompanije Vladimir Kuzmić.

Eurosuper je najskuplji bio u srpnju 2014., čak 11 kuna i 16 lipa po litri. Lani u listopadu došao je do 10 kuna i 68 lipa.

Cijenu uvijek diktira odnos ponude i potražnje.

„Mi očekujemo da će se u sljedećih 15-ak dana prilike stabilizirati i da to neće eskalirati i da neće utjecati na daljnji rast cijena“, zaključio je Kuzmić.

Jedno je sigurno, tko misli voziti taj mora i točiti – koliko košta da košta.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari