RIJEČANIN: ‘Huanito, odslužit ću ja dvije godine umjesto tebe!’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U Hrvatskoj je 2015. godine pacijentima dozvoljena upotreba lijekova na bazi marihuane

“Prošli smo pakao u ovih godinu dana jer Huanito samo leži, odmara se, brine samo o svom zdravlju, šta pojede, ne može raditi previše, ne može skoro ništa, održava se da može hodati”, kazala je Zlata Luksetić, Huanitova majka.

U znak potpore za Huanita, u Rijeci su se danas palili jointovi. “Huanito, odslužit ću ja dvije godine umjesto tebe, kojega ni ne znam. Ja sam zdrav, ali možda se dogoditi meni ili mom prijatelju nešto i šta onda?”, kazao je Mateo Rovan na prosvjedu.

Palile su se i svijeće za hrvatsko pravosuđe jer okupljeni ne mogu prihvatiti dvogodišnju zatvorsku kaznu koju je Huanito dobio jer je uzgajao marihuanu kako bi liječio multiplu sklerozu.

“Huanito se našao u jednoj nezavidnoj situaciji da on mora priznati svoju krivicu kako bi bio pomilovan od strane predsjednice, što je sramotan čin ucjene. Huanito po svim mogućim kriterijima zapadnoeuropske sudske prakse bi bio debelo oslobođen svake kazne, ali na žalost mi smo u Hrvatskoj i po ovom slučaju mi smo dokazani ‘škuri’ Balkan”, kazao je sudionik prosvjeda.

U Hrvatskoj 2015. godine pacijentima dozvoljena upotreba lijekova na bazi marihuane

A 2015. Hrvatska je bila jako progresivna. Pacijentima je dozvoljena upotreba lijekova na bazi marihuane. Prvotne tablete, koje nisu bile najbolje, zamijenilo je – ulje. No, od ožujka prošle godine ne može se nabaviti ni u jednoj ljekarni. Rok je istekao i sve zalihe su uništene.

“Bila je mala uporaba jer liječnici su rijetko propisivali tu terapiju. Veliku količinu smo i uništili jer nije bilo interesa sa strane liječnika koji indiciraju takve oblike”, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Zbog skupog uvoza iz Kanade, doze koje su koštale 700-tinjak za slabije ili 1000 kuna za jače ulje, mnogim su pacijentima jednostavno bile – preskupe. Zato su oboljeli prisiljeni ulje kupovati na crnom tržištu.

“Riješiti taj financijski dio se može na nekoliko načina. Jedan je da HZZO sufinancira preparate od kanabisa. Drugi je da im se omogući da si sami rade preparate, pa sad, za što je Hrvatska spremna? Čim prije, tim bolje”, kazao je Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis Ministarstva zdravstva.

“Ovaj stres vezan za to da sam si pomogao i želim si pomoći, a netko mi zabranjuje je dodatan. Ja bi si trebao pomagati, a da se skrivam. To je tako velik stres”, kazao je ranije Huanito Luksetić.

Oboljelima u Hrvatskoj zakon ne dozvoljava da si marihuanu uzgajaju barem za lijek

Oboljelima u Hrvatskoj zakon ne dozvoljava da si marihuanu uzgajaju barem za lijek, iako je medicina tu potpuno jasna.

“Znanstveni dokazi postoje, povjerenstvo Ministarstva zdravstva napisalo je preko 150 stranica znanstvenih dokaza. Dalo je svoju preporuku, preporuke su jasne i na kraju krajeva, preporuke su uvrštene u legislativu Republike Hrvatske. Ukoliko ta ideja zaživi, ja bih je podržao”, rekao je Brborović.

I ljekarnici kažu kako interes za pripravcima od marihuane i dalje postoji, a i oni bi radije da se pripravci proizvode od hrvatski uzgojene marihuane. Iskustva iz stranih zemalja odavno postoje i tu ne bi bila potrebna desetljeća istraživanja.

“Vjerojatno bi za godinu ili dvije mogli realizirati da imamo finalni proizvod. Hrvatska je prema svojoj geografskoj i klimatskoj poziciji dobro područje za proizvodnju. Mislim da bi to obzirom na velika područja pogodna za ekološku proizvodnju bila sigurno dobra. Mislim da je stvar promjene legislative”, kazala je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Trebao bi stići pravi impuls od neke od jačih stranaka u zemlji, njega zasad- nema. U Makedoniji primjerice već tri godine sami proizvode marihuanu za medicinske svrhe. Iz mjeseca u mjesec ulaganja su sve veća, izdano je desetak licenci za uzgoj i iz izvoza cvjetova od kojih se radi ulje, država će uprihoditi milijune eura.