OTVORENA TELEFONSKA LINIJA

Video | Riječka nadbiskupija prekida šutnju o seksualnom zlostavljanju

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Tko god ima saznanja o seksualnom zlostavljanju djece, dužan je to prijaviti policiji ili Centru za socijalnu skrb

Crkva, najviše zahvaljujući papi Franji, prekida šutnju o seksualnom zlostavljanju u svojim redovima, a među prvima je Riječka nadbiskupija.

Osnovali su povjerenstvo koje se bavi zaštitom maloljetnika unutar Crkve, a za prijave seksualnog zlostavljanja otvorena je i telefonska linija, izvještava Ida Balen za RTL.

Više u VIDEOPRILOGU:

Čvrsti crkveni zidovi koji bi trebali štititi, često skrivaju najmračnije tajne. Iako su te tajne ustvari javne, rijetko tko nešto poduzima. Riječka je nadbiskupija odlučila reći – dosta.

O seksualnim zločinima, koji se događaju u Crkvi, gotovo da nema podataka. Žrtve u pravilu šute, a zlostavljači su prikriveni.

”Tih slučajeva je, eto, nešto se više u zadnje vrijeme govori. Neću reći da ih nije bilo, bilo je očito. Ali onda je to sve skupa ponukalo da se osnuje ovakvo povjerenstvo. Smjernice u postupanju su donesene tek 16. ožujka, od tada se još nije nitko javio. Možda će cijela ova priča ponukati nekoga ili napraviti ga sigurnim da se javi”, rekla je Željka Frković, povjerenica za zaštitu maloljetnike.

Broj je 099 544 4245. Žrtve koje se jave na broj za prijavu seksualnog nasilja ostat će anonimne, a sve skupa se još dorađuje kako bi bilo kvalitetnije. Iz riječkog Centra za nenasilje i ljudska prava pozivaju na suradnju, žele pomoći u izradi smjernica.

”U našem radu često nam se zapravo obraćaju osobe koje su doživjele seksualno zlostavljanje. Među njima svakako ima i onih koji su bili zlostavljanih od strane nekoga unutar crkvene zajednice i upravo zbog tog razloga još više podržavamo ovu inicijativu Riječke nadbiskupije”, kazala je Tina Kovačić, predsjednica koordinacijskog tima.

Podržavaju i građani.

”Mislim da je vrijeme konačno i podržavam definitivno, kao i većina vjernika, vjerujem”, komentirala je Ana Amižić iz Rijeke.

”Naravno, naravno. Bez presedana je to. Tako da se to treba sankcionirat, kako god”, izjavio je Igor Tomić iz Rijeke.

Nakon što se prijavi seksualno nasilje, ono sigurno neće biti zataškano.

”Kod te prijave dalje nadležne institucije crkvene ulaze u postupak. A policija? Tako je, tako je. Da to onda podliježe ne samo crkvenom zakonu, jer to je kazneno djelo, nego da ide i dalje u suradnji sa svim drugim nadležnim institucijama”, kazala je Frković.

Tko god ima saznanja o seksualnom zlostavljanju djece, dužan je to prijaviti policiji ili Centru za socijalnu skrb. Ne govorimo o odluci pojedinca, nego – ako već ne o moralnoj, onda o zakonskoj obvezi, izvještava Ida Balen za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari