NEMA PREVELIKOG ZADOVOLJSTVA MJERAMA

Riječki ekonomisti, umirovljenici, ugostitelji… o paketu novih Vladinih mjera: ‘Poduzetništvo je pušteno da krepa’

Riječki ekonomisti, umirovljenici, ugostitelji… o paketu novih Vladinih mjera: ‘Poduzetništvo je pušteno da krepa’

Vlada RH je snizila PDV na struju, plin, hranu, higijenske uloške i tampone, ulaznice za razne priredbe a umirovljenicima stiže jednokratna pomoć. Paket mjera ‘težak’ je 4.8 milijardi kuna

Stiže Vladin paket pomoći građanima i gospodarstvu vrijedan gotovo 5 milijardi kuna. I ne, nije šala, od 1. travnja snizit će se, između ostaloga PDV na struju, plin, hranu, higijenske uloške, a umirovljenici će dobiti jednokratnunivčanu naknadu.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Porezno rasterećenje od 1. travnja znači smanjenje PDV-a od 25 posto na 5 posto za plin te na 13 posto za toplinsku energiju. Snizit će se i PDV na hranu sa 13 na 5 posto.

“U biti ide na sve energente, sve što ljudi koriste za grijanje. Mjera je dobra jer je jednostavna, laka za primjeniti , brza i utječe na sve.”, mišljenja je Saša Žiković, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta Rijeka za Kanal Ri.

Paket mjera pomoći koje je predstavila Vlada podrazumijeva i jednokratne naknadu za umirovljenike koji imaju mirovine do 4 tisuće kuna.

“Sve mirovine koje su do tisuću i pol kuna naknade će biti 1200 kuna, mirovine od tisuću i pol do 2 tisuće bit će 900, od 2 do 3 600, i od 3 do 4 – 400 kuna. Te mjere se odnose na 720 tisuća umirovljenika.”, pojašnjava Emil Baumgartner, predsjednik Matice umirovljenika Rijeka.

Zbog toga nisu zadovoljni.

“Znači da otprilike 400 tisuća umirovljenika neće uopće dobiti nikavu subvenciju jer su oni izvan kategorije 4 tisuće kuna. Znači, mi sad dolazimo do toga da oni koji imaju 4 tisuće kuna imaju dobre mirovine, ne znam baš je li to tako.”, dodaje predsjednik Matice umirovljenika Rijeka.

Iz Udruge potrošača Rijeka poručili su kako ostaje za vidjeti hoće li smanjenje PDVa na hranu značiti niže cijene u trgovinama.

“U novom zakonu o zaštiti potrošača predviđeno je da državni inspektorat može koristit mehanizam tajnog kupca i mislim da bi to Vlada trebala iskoristiti za kontrolu primjene ovih mjera.”, mišljenja je Marko Pripović, predsjednik Udruge Potrošački centar Rijeka

Paketom mjera, ugostitelji se osjećaju zakinuto.

“Smanjenje PDV-a je politički populizam jer to utječe isključivo na budžete građana, odnosno birača, a poduzetništvu ne znači ništa jer se ulazni PDV prebija s izlaznim PDV-om. Poduzetništvo je pušteno da krepa.”, kaže Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera.

Hoće li smanjenje PDV-a u konačnici značiti smanjenje cijena?

“Kako se kreće inflacija bit će ne na istom, nego na malo višem. Ali gledajte bolje i ovo. Bit će puno manje gore nego što je moglo bit.”, kaže Saša Žiković, s Ekonomskog fakulteta Rijeka.

Također, iznos vaučera za najugroženije se povećava s 200 na 400 kuna. Također, smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone, i to s 25 posto na 13 posto te na na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari