ZAGREB SLIJEDI RIJEKU

Riječki hit-predmet želi skoro cijela Hrvatska! Evo zašto je tako poseban i koristan

Foto: Riportal

Građanski odgoj u školama, aktualna je tema posljednjih dana

Sve je počelo kada je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao da ga želi uvesti u zagrebačke škole.

“Mi smo u pregovorima sa Gradom Zagrebom. Grad Zagreb je rekao da će razvijati jedan svoj model, ali isto tako da su spremni neke naše dopunske sadržaje koristiti”, rekla je Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke za Kanal RI.

Rijeka je to učinila prva u Hrvatskoj, I to još 2016. godine.

“Mislim da je važno uključiti se u aktivan život zajednice. Djeca kroz građanski odgoj pokušavaju biti aktivni građani. Uče se tome da imaju pravo, ali I obvezu biti učenici koji su aktivni.”, kaže Orjana Marušić Štimac, psihologinja OŠ Nikola Tesla Rijeka.

OFF: Istraživanja provedena u riječkim školama, idu mu u prilog.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIAN LAJŠIĆ

“Zapravo su rezultati pokazali da postoje pomaci, da su djeca I provoditelji iznimno zadovoljni, da su roditelji zadovoljni, u startnom mjerenju su imali podjednaka znjanja, ali već nakon prve godine provedbe razlika je značajna u korist učenika koji su pohađali građanski odgoj.”, ističe Sandra Sušnja, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Rijeke.

Građanski odgoj koji se provodi u Rijeci do sada je preuzelo 9 gradova te tri županije. Sada to želi učiniti I srednja škola iz Grubišnog polja.

“Moje kolege I ja danas smo u informativnom posjetu. Građanski odgoj I obrazovanje još nije zaživjelo u našim gradovima I općinama kao ovakav, iako se moji kolege trude svakodnevno u svom radu promicati te vrijednosti.”, objašnjava Ivana Orešković, ravnateljica Srednje škole Bartola Kašića, Grubišno polje.

Grad Rijeka svima koji to žele omogućava besplatno preuzimanje svog modela građanskog odgoja.

“To je izuzetno dobar model što su prepoznale mnoge institucije na europskoj razini, jedna od njih je europska komisija I građanski odgoj koji se provodi u Rijeci je dobio brojne nagrade.”, dodaje Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke.

Njegov glavni cilj je doprinijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog I odgovornog građanstva, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari