PRIMJER DRUGIMA

Drenova dobila Društveni centar; Poznata zgrada osvanula u novom ruhu!

Završeni su građevinski radovi na zgradi Društvenog centra Drenova

Završeni su građevinski radovi na zgradi Društvenog centra Drenova koji nastavlja biti središte društvenog i kulturnog života lokalne zajednice.

Obnova je realizirana kroz EU projekt “Društveni centar Drenova”, čiji je nositelj Udruga Bez granica, a partneri Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga Dren i Grad Rijeka.

Riječ je dvogodišnjem projektu vrijednom 1.989.150,74 kn za koji su bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda (85% – 1.690.778,13 kn) te iz državnog proračuna, kroz Ured za udruge Vlade RH. (15% – 298.372,61).

Dobivena sredstva namijenjena su obnovi zgrade kao i razvoju programa udruga. Projekt je usmjeren ka obogaćivanju društveno-kulturnog života lokalne zajednice i uspostavljanju društvenog centra vođenog lokalnom zajednicom. Također, projekt ima za cilj osnažiti drenovske udruge koje su i do sada pružale građanima kulturna i društvena događanja u predgrađu, u samoj lokalnoj zajednici.

Zgrada na adresi Drenovski put 138 u kojoj je smješten Društveni centar Drenova u vlasništvu je Grada Rijeke i kroz ovaj je projekt adaptirana. Zamijenjen je krov i dotrajala stolarija, obnovljen je sanitarni čvor te je napravljena nova fasada. Time je unaprijeđena kvaliteta zgrade koja je postala energetski i ekološki učinkovitija, a time je ujedno omogućeno izvođenje programa tijekom cijele godine. U renoviranje zgrade uloženo je 467.626,97 kn s PDV-om. U tu su cijenu uključeni građevinski radovi, izrada projekta sanacije i nadzor nad radovima.

„Jedan od osnovnih uvjeta za dobivanje sredstava na ovom natječaju bio je da zgrada za koju se aplicira bude u javnom vlasništvu. Stoga moram istaknuti jako dobru suradnju s Gradom Rijeka i zahvaliti djelatnicima Odjela za kulturu, Odjela za gospodarenje imovinom, Odjela za poduzetništvo, Odjela za informatičku djelatnost, Odjela za gradsku samoupravu i upravu, Direkciji za mjesnu samoupravu Grada Rijeke, sadašnjem gradonačelniku Marku Filipoviću kao i prethodnom gradonačelniku Vojku Obersnelu za čijeg smo mandata i krenuli s realizacijom ovog projekta. Svima njima hvala na velikoj pomoći koju su nam pružili kako bismo uspjeli dobiti ova sredstva koja ćemo iskoristiti na najbolji mogući način kako bismo ojačali našu lokalnu zajednicu“, rekla je voditeljica projekta Davorka Medved i dodala kako posebno zahvaljuje i stanovnicima Drenove koji projekt kao i centar doživljavaju kao svoj i što sudjeluju u programima koje Udruga Bez granica i Udruga Dren provode.

Udruge Bez granica i Dren još od 2012. godine u svojim brojnim aktivnostima orijentirane su za lokalnu zajednicu. Volonterskim radom osmislile su i uredile Zavičajni muzej Drenove čije su aktivnosti prepoznate kod građana. Udruženi u susjedstvo Drenova u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture kroz programski pravac 27 susjedstava proveli su brojne programe od 2018. do 2020. godine.

Prema riječima predsjednika Udruge Bez granica Damira Medveda postojeći programi se nastavljaju, a u planu je i realizacija nekih novih.

„Drago mi je što ćemo sada ovaj prostor moći koristiti tijekom cijele godine. U planu nam je kroz suradnju sa Sveučilištem u Rijeci pokrenuti radionicu Čakavske umjetne inteligencije, a u suradnji s Liburnija Film Festivalom planiramo nakon ljetnog organizirati i jesenski ciklus projekcije filmova. Uz to nastavljamo i s našim redovnim aktivnostima poput organizacije izložbi ili povremenih koncerata. Ono što me posebno veseli je što su i neke druge udruge počele iskazivati interes za suradnjom tako da vjerujem da će naš program samo rasti“, rekao je Medved.

Jedan od partnera u projektu, Udruga za razvoj civilnog društva SMART u okviru ovog projekta zadužena je za pripremu i provedbu obrazovnih i mentorskih programa za provoditelje projekata i druge zainteresirane lokalne organizacije civilnog društva radi jačanja njihovih kapaciteta u području menadžmenta neprofitnih organizacija.

„Tijekom posljednjih 10-ak godina SMART je puno surađivao s Udrugom Bez granica kao i s Udrugom Dren i uvijek ih ističem kao primjere dobre prakse i vjerujem kako će se kroz ovaj projekt samo još dodatno osnažiti“, rekao je Igor Bajok u ime SMART-a.

Udruga Dren u središte svog rada stavlja biljku dren, a u tom smjeru planiraju i nastaviti.

„Pokrenuli smo katastar drena kojim smo obilježili više od 400 stabala drena u drenovskim šumama. Kroz ovaj projekt nastavit ćemo razvijati naš katastar i to uz pomoć novih digitalnih tehnologija i pozivam ovim putem sve volontere i ljubitelje prirode da nam se pridruže u našim aktivnostima“, istaknula je predsjednica Udruge Dren Vesna Lukanović.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako razvoj Društvenog centra Drenova može biti primjer dobre prakse udrugama i inicijativama i iz drugih mjesnih odbora s područja Rijeke.

„Naša su vrata uvijek otvorena za ovakve suradnje između civilnog sektora i javne uprave od kojih najveću korist na kraju imaju upravo građani. Vjerujem da će ove dvije udruge nastaviti razvijati kulturni i društveni život Drenove, ali i kako će svojim aktivnostima privući i stanovnike ostalih dijelova grada i biti na ponos cijeloj Rijeci“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

Povodom obilježavanja završetka radova na zgradi u subotu, 4. rujna održan je prigodan program u sklopu kojeg je koncert održao Zbor Drenova, održano je otvorenje izložbe Tihomira Ivančana „Čarobni svijet Ilirije“.

Program se nastavlja i u nedjelju, 5. rujna kada će se s početkom u 19 sati održati koncert klasične glazbe na kojem će nastupiti pijanist Stipe Bilić, oboistica Dora Draclin i violončelist Anthony Havelka.

Obnovljena zgrada Društvenog doma Drenova
VESNA LUKANOVIĆ, DAVORKA MEDVED, MARKO FILIPOVIĆ, DAMIR MEDVED

Obnovljena zgrada Društvenog doma Drenova
Obnovljena zgrada Društvenog doma Drenova
VESNA LUKANOVIĆ, DAVORKA MEDVED, MARKO FILIPOVIĆ, DAMIR MEDVED

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari