PUNO STRESA, ALI I ANEGDOTA

Riječki operativci Centra 112 dnevno prime oko 300 poziva; Pogledajte kako izgleda njihov radni dan!

Riječki operativci Centra 112 dnevno prime oko 300 poziva; Pogledajte kako izgleda njihov radni dan!

Danas je Dan europskog broja 112. U Hrvatskoj je broj na snazi od 2005. godine. Ekipa Kanala Ri posjetila je dnevnu smjenu Centra 112 Rijeka

Građani su prošle godine uputili na riječki broj 112 čak 100 tisuća poziva!

Posao je, kažu operativci, stresan ali zanimljiv i dinamičan, a najveća satisfakcija je znati da si nekome pomogao.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: LIDIJA ŠUŠAK
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Rijeka izvolite ,dobar dan, policiju trebate, kratko recite o čemu se radi”, govori Željko Štefanec, operativac Centra 112 Rijeka.

U prosjeku 300 ovakvih poziva dnevno, toliko puta građani zatrebaju njihovu pomoć. Građani su prošle godine uputili 100 tisuća poziva na broj 112 koji je u Hrvatskoj na snazi od 11. veljače 2005. godine I zamjenio je tadašnji 985 Riječkog centra za obavješćivanje, donosi Kanal Ri.

U Operativnom centru 112 je 18 jelatnika, u današnjoj dnevnoj smjeni uz voditelja Branimira posao obavljaju i Željko Štefanac, Nenad Lovrić i Gordana Mavrinac Marušić.

“Mi smo dnevna smjena od 8-20. Danas je bilo nešto odrona, ništa veliko za sada”, kaže Branimir Cividini, voditelj smjene Centra 112 Rijeka

U smjeni je i veteran ovog posla Nenad Lovrić sa više od 40 godina staža. Posao je kaže Nenad stresan ali zanimljiv i dinamičan. Najveća satisfakcija je znati da si nekome pomogao.

“Posao je interesantan, pomažemo ljudima, ima stresa, treba odmah reagirati… Ali ima situacija da se i nasmijemo, zaboravimo taj stres”, kaže Nenad Lovrić, operativac Centra 112 Rijeka.

Ispričao je Nenad i jednu anegdotu.

“Jedna nedjelja prije nekoliko tjedana, prvi poziv: bijeli punto ide u krivom smjeru, drugi – sivi punto. Kolegica dobije poziv – crveni punto. Ja se javim na telefon – zeleni punto ide u krvom smjeru! I što sada da javimo policiji?!”, prisjeća se Nnenad Lovrić, operativac Centra 112 Rijeka.

Srećom sve je dobro prošlo, a sličnih priča na dnevnoj bazi ima mnogo.

Nenad je ovaj posao radio i u vrijeme Domovinskog rata kada su građani bili također pod velikom stresom i tražili njihovu pomoć. No korona je stvorila poseban, gotovo neizdrživ pritisak. Bilo je i do 1000 poziva dnevno.

Tako je broj 112 dobio mlađeg brata prije nešto manje od dvije godine. Na broj 113 možete dobiti sve informacije vezane uz problematiku korona virusa.

Operativci često imaju problema i s lažnim pozivama, a oni se sankcioniraju i vrlo lako im se ulazi u trag.

Našim sugovornicama i njhovim kolegama želimo sretan Dan broja 112, a svima nama što manje situacija u kojima ih moramo pozivati, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari