10 DANA ZA DOGOVOR

VideoNajava štrajka u Rijeci: veću plaću traže tete u vrtićima, vozači i vatrogasci

Grad ima 10 dana za dogovor sa 650 zaposlenika svojih dječjih vrtića

U Rijeci štrajkom do većih plaća planiraju tete u vrtićima, vozači gradskog prijevoza, ali i vatrogasci!

Hoće li biti zatvoreni vrtići i blokiran promet, ovisi o gradskoj vlasti koja je uspjela za sada potpisati primirje s radnicima Vodovoda i kanalizacije, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Odbrojavanje je počelo danas u podne i pet minuta. Grad ima 10 dana za dogovor sa 650 zaposlenika svojih dječjih vrtića. Ne bude li tako, scenarij je jasan.

“Ova pressica je službeno i objava štrajka koji će po našem hodogramu i pravnim zakonskim aktivnostima uslijediti 21. veljače”, izjavila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Riječ je o 30-ak objekata s 3.200 upisanih mališana. Oni koji se o njima brinu kažu, tri godine traže usklađivanje svoje osnovice plaće sa zakonski zagarantiranom na 6044 kune. Njihova je niža 833 kune. Roditelji se ne moraju brinuti da će odgojitelji djeci zaključati vrata. Onoj koja dođu, bit će osigurano osnovno – njega, skrb i prehrana.

Kažu, razloga za štrajk je puno. Nisu jedini koji traže svoja prava.

“Nije posao radnika da brine tko će sve u Gradu tražiti svoje zakonsko pravo na povećanje plaće”, kazala je Žilić.

Povećanje traže i riječki vatrogasci, ljudi koje se kada gori, kuje u heroje. Kažu, od tapšanja po ramenu se ne živi, a i potplaćeniji su od brojnih hrvatskih kolega. Vatrogasac s tri godine staža bez poreznih olakšica tu ima plaću od 5 i pol do 5800 kuna. Traže rast od 600 kuna. Još sutra će anketirati kolege pa zahtjeve poslati poslodavcu.

“I dat ćemo jedan razuman rok 7 dana da se očituju o tom našem prijedlogu. Ako ne bude pozitivnog pomaka, odmah u sljedeći ponedjeljak ćemo pokrenuti postupak mirenja ispred gospodarsko-socijalnog vijeća i nakon toga imamo, naše je legalno pravo na pokretanje sindikalne akcije odnosno štrajk!”, izjavio je Goran Hibler, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke.

Vozači Autotroleja ni danas na sastanku kod direktora nisu postigli dogovor. Sindikalno članstvo već se izjašnjava za štrajk solidarnosti sa zaposlenicima vrtića.

“Održao bi se ili krajem sljedećega tjedna ili početkom onog idućega.Štrajk upozorenja bio bi na način da bi usporili vožnju autobusa glavnim ulicama grada Rijeke u određenom vremenskom periodu i sa davanjem zvučnih signala ukazivali bi na svoje svakodnevne probleme od premorenosti, preko prekovremenog rada, premalih primanja”, kazao je Mateo Mavrić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Autotroleja.

Gradonačelnik, kaže, razumije radnike, ali nema čarobni štapić.

Za dogovor treba novca i vremena. Ni jednog ni drugog nema previše, pa Rijeci prijeti ozbiljan bunt radnika, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views