RIJEČKI PODUZETNIK OTVORIO DUŠU: ‘Hrvatska birokracija? Imam 60 ladica punih papira, poludio sam!’

“Izgubiš na tim papirima 60 ladica, pune su tih papira. Ne stigneš uopće raditi svoj posao i poludiš na kraju”

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Jeste li znali što poduzetnika u Hrvatskoj čeka nakon što usprkos svim preprekama koje mu postavlja birokratski aparat uspije pokrenuti posao, dobiti dozvole i priključak na struju?

Najslikovitiji opis svih dadžbina, nameta i harača dao nam je pivar i ugostitelj iz Rijeke, Vedran Jakominić.

“U ugostiteljstvu imate porez na portošnju koji je porez koji nitko drugi ne plaća. Ali imate puno tih drugih gluposti. HRT-ova zampa, sanitarnih iskaznica, higijenskih minimuma, komunalnih naknada. Onda imate spomeničku rentu, imate čistoću, pa imate onda obavezne briseve imate skuplju vodu nego u kućanstvima, imate skuplju struju nego kućanstvo. Onda imate razne članarina gospodarsko-komunalne- šume, vode, oborinske vode. Pa imate, ja ne mogu sve to ni nabrojat. Toga ima more i samo ono počnu dolaziti uplatnice i tih uplatnica je milijardu i onda morate zaposliti ljude da kuckaju te sulude papire, 10 kuna, 15, pa na 20 kuna, 50 kuna. Izgubiš na tim papirima 60 ladica, pune su tih papira. Ne stigneš uopće raditi svoj posao i poludiš na kraju. To je problem. Zato bih rekao da je cijeli sustav krivo nasađen jer nije osmišljen da ja kao poduzetnik se bavim s pivom. Meni je piva ponedjeljkom, utorak se zajebavam s radnicima, srijedom radim papire, četvrtkom radim papire, petkom ne spavam zato što ne znam dal sam dobro napravio papire, a kad mi dođe porezni nadzor on smatra da mora biti poslovno savršenstvo. Poslovno savršenstvo ne postoji. Ne postoji. Ali nema veze što ne postoji”, uzadhnuo je Jakominić i objasnio u čemu je problem.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari