Riječki studenti u Švicarskoj osvojili dva prva mjesta s plovilom koje su sami izradili!

Riječ je o prvom mjestu za izradu oko četiri metra dugog broda i prvom mjestu za njegovu energetsku učinkovitost

Riječ je o prvom mjestu za izradu oko četiri metra dugog broda i prvom mjestu za njegovu energetsku učinkovitost.

Kada bismo ga pretvorili u brod u realnoj veličini, prevozio bi kontejnere.

O njima će se još govoriti

“Radimo upravljivo plovilo pogonjeno na električni pogon i baterijske pakete koje sami izrađujemo. Ovo je naš prvi prototip Torpedo MK2. Plovilo mora biti unutar volumenskog ograničenja dva i pol puta dva i pol, puta dva metra. Sami smo radili proračune i sami smo gradili ovo plovilo”, kaže nam Ljubomir Pozder, mentor i voditelj pobjedničkog tima.

“Trebalo je zadovoljiti neku formu broda, napraviti proračune za neki hidrodinamički otpor, elektroniku, koristiti se određenim modulima”, dodaje član pobjedničkog tima Noel Stanišić.

Pobrinuli su se i za sponzore, kako bi financijski sve mogli podnijeti, a veliku pomoć dobili su i od Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Sposobni su i vrijedni. Na plovilu su radili šest mjeseci. Trud se isplatio.

“Budući da je meni ovo prvi put da sam išao na natjecanje i osvojili smo prvo mjesto, bio sam presretan”, poručuje Stanišić.

A onda je stigla još jedna nagrada.

“Energetska učinkovitost ovdje predstavlja to da smo mi naspram drugih timova za određeno vrijeme potrošili puno manje energije te smo zbog toga osvojili prvo mjesto”, kaže član pobjedničkog tima Ivan Jokić.

U timu ih je šestero. Brodari, strojari, elektrotehničari i računalci. Jedan je zbog posla  nedostajao na natjecanju.

“Kako naš kolega Boris nije mogao biti s nama, onda je tu jedan hešteg koji smo stavili u čast njemu.. Bit će to dobro, jer nas je uvijek poticao i bodrio”, kaže Pozder.

A treba ih bodriti. Ovo su dečki o kojima će se još govoriti.

Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU: