UBRZAN PROCES

Rijeka dobila post-COVID ambulantu za djecu. I nakon preboljenja, najmlađe muče ovi simptomi

Screenshot RTL

U riječkom KBC-u izliječeno je 19-ero teško bolesne djece. Nova ambulanta, kažu, bit će od velike koristi

Nakon zaraze koronom, novi problemi za roditelje. Ponekad je teško dokučiti što je djetetu, odakle nagli pad koncentracije, loše ocjene, brzo umaranje ili čudna bol u trbuhu

Sve to mogu biti post-COVID sindromi. Da skrate muke roditeljima, obilaske liječnika i bolničkih odjela, u Rijeci imaju rješenje. Naime, u Dječjoj bolnici na Kantridi danas je otvorena post-COVID ambulanta za djecu. Rijeka je taj korak napravila prva u Hrvatskoj, a sve će funkcionirati virtualno, , izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Mali Matija i mama koronu su preboljeli prije mjesec dana i srećom problema nema.

“Dosta smo dobro podnijeli koronu i ja i on, a ovo što me pitate zvuči jako dobro jer onda ne bi bilo toliko čekanja i naručivanja i bespotrebno zvanje svih doktora kako da dođemo do specijaliste”, govori Matijina mama Dajana Rabak.

Sad će sve ići brže. Pojave li se post-COVID problemi pedijatar ili primarni liječnik, šalje e-uputnicu s detaljima o specifičnim tegobama djeteta u virtualnu ambulantu na Kantridu. Tim stručnjak preusmjerit će dijete kod specijalista koji će najbolje i najbrže riješiti problem.

“Mi ćemo izbjeći nepotrebne fizičke dolaske djeteta i roditelja u bolnicu i uvjetno rečeno gubljenje unutar sustava”, kaže Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Post-COVID simptoma je puno, a Aleksandar Ovuka, specijalist dječje kardiologije KBC-a Rijeka tvrdi da su to najčešće slabost, intolerancija napora i zaduha, znači otežano disanje u naporu.

Kristina Baraba Dekanić, voditeljica pedijatrijske post-COVID ambulante KBC-a Rijeka dodaje: “Poteškoće koncentracije, poteškoće pamćenja, to su realni problemi i ne možemo ih naprosto pripisati nekom prolaznom stanju, lijenosti djeteta. Pogotovo ako je dijete preboljelo COVID unutar tri mjeseca. Ono čega se mi najviše bojimo je tzv. MISC, to je post-COVID multisustavni upalni odgovor gdje je dijete ozbiljno bolesno ima više dana visoku tjelesnu temperaturu uz zahvaćenost brojnih organskih sustava, neke su situacije i životno ugrožavajuće”.

U riječkom KBC-u izliječeno je 19-ero takve djece. Nova ambulanta bit će od velike koristi. Riječki stručnjaci nadaju se da će njihov primjer slijediti i kolege u ostatku Hrvatske, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari