DUH KARNEVALA U CENTRU GRADA

KULTNA ISKRA: Ugostiteljski objekt u centru Rijeke već 35 godina njeguje karnevalsku tradiciju. Tako je i ove godine!

Screenshot Kanal Ri

Iako povorke ni ove zime u Rijeci neće biti, duh karnevala živi u centru grada

U Ugostiteljskom objektu Iskra karnevalska tradicija njeguje se već 35 godina.

” Tu je prošlo stotine i stotine karnevalskih grupa iz ovoga kraja, iz cijele Hrvatske i inozemstva.” – govori Zdravko Iskra.

Više o lijepoj karnevalskoj tradiciji u videoprilogu:

Novinar: PETAR BALJAK
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Jedna od prepoznatljivih manifestacija je tradicionalni pidžama party koji se održava već 19 godina za redom.

“Krenuli smo s time da nas je zanimalo kako to da napravimo nešto u Rijeci da natjeramo sve ljude da se maškaraju, ali interesantno je uvijek to da je novac u pitanju. Onda smo se složili da je najbolja piđžama – svi imaju pidžame i idemo napraviti piđama party. Ulaznica je piđžama, znači zabava uz piđžama party i to je donijelo veliki uspjeh. “- objasnila je Nera Fićor za Kanal Ri.

Uoči dana velike povorke u Guvernerovoj palači organizira se bal, čiji se sudionici po završetku spuste do Iskre i postaju dio jedne manje – ali ne manje važne tradicije.

“Ex gradonačelnik, naš gradonačelnik petog godišnjeg doba sa kraljicom i gospoda iz turističke zajednice se tada popnemo na šank. Vlasnik kafića Zdravko odnosno danas njegov sin Karlo predaju nama ključ kafića – i onda je kafić naš!”, kaže Nera Fićor iz Karnevalske udruge Čiket.

Čiketi, Siti i pijani, Kostrena, Pehinarska gospoda, Feštari… samo su neke od grupa koje surađuju i održavaju tradiciju karnevala.

Zbog epidemioloških mjera ove godine u Iskri neće biti organiziranog druženja, ali dnevna druženja i dalje su dobrodošla.

“Mi smo i ove godine okitili cijeli prostor u nadi da ćemo moći nešto napraviti, ali ovo već je sasvim dovoljno – znači tradicija se nastavlja! Ja biH volio da čak i neko dođe kroz tjedan, nevezano za zadnji vikend, nek’ stavi periku, nek’ se maskira, nek’ se nacrta… nitko ih neće gledati čudno, dapače!”, kaže Karlo Iskra.

Očuvanje tradicije i diranje u istu ljude ne ostavlja ravnodušnim, ali zahvaljujući entuzijastima u teškim vremenima – ona ne umire.

Razdoblje maškara nije nužno vezano samo za dane poput velike i male povorke. Svi koji žele i tako se osjećaju taj duh mogu nositi kad god požele.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari