GRADI SE NA SUŠAKU

Video | Rijeka dobiva bolnicu ‘budućnosti’: Lijevo krilo zgrade biti će za djecu, a desno za zdravlje žena i reprodukciju

Nakon što desetljećima medicinsku uslugu dobivaju u prastarim zgradama na tri različita udaljena lokaliteta, Riječani će uskoro dobiti bolnicu 21. stoljeća

Tristo radnika svakoga dana gradi novu bolnicu na Sušaku. Idućih tjedana bit će ih 400.

Lijevo krilo zgrade biti će za djecu, a desno za zdravlje žena i reprodukciju.

Dva kata pod zemlju ukopane su garaže s 500 parkirnih mjesta, iznad njih još je sedam etaža, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

„Sveukupno oko 40 tisuća kvadrata glavne zgrade i bit će ukupno 13 liftova na njoj“, kaže Krešimir Sporiš, voditelj gradilišta.

Završeno je 95% građevinskih radova iako radnici imaju još puno posla.

„Sretan sam, radim ono što čekaju generacijama“, kaže Antonio Kovačević, radnik rodom iz Đakova.

U će se bolnicu preseliti ginekologija s riječkog lokaliteta i kompletna dječja bolnica s Kantride koju čeka dvostruko više prostora.

V.d. predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, Iva Bilić-Čače poručuje:
„To bi bile Klinika za pedijatriju, Klinika za dječju kirurgiju, jedan izdvojeni dio Klinike za anesteziologiju, Zavoda za radiologiju, laboratorija, psiholozi, dio psihijatara, znači u ove će se prostore skupa sa svima nama useliti ambulante koje će raditi dječju otorinolaringologiju, dječju oftalmologiju, stomatologiju, to je sve jedan ogroman korak naprijed“.

Sve dječje operacije radit će se upravo u novoj bolnici. Što se pak tiče rađaonskih blokova, bit će ih više no sada.

U bolnici će biti laboratoriji, sterilizacija, centralna kuhinja, praonica, pogon za zbrinjavanje infektivnog otpada. U zgradu je ugrađeno tisuću i sto kilometara kabela. Najveća je to investicija u hrvatsko zdravstvo ikad.

“Svakako je povijesni iskorak i riječ je o ukupnom iznosu od milijardu i 170 milijuna kuna s PDV-om, to je uključena i najsuvremenija oprema”, ponosno govori Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Građevinski radovi gotovi su početkom travnja. Slijedi opremanje pa do kraja godine preseljenje na lokaciju poznatu po silovitoj buri.

Voditelj gradilišta poručuje: „Fasada je proračunata na 220km/h udare sa dodatnim zaštitnim faktorima tako da 100 % smo sigurni da neće biti problema“.

Riječani tako uskoro dobivaju bolnicu budućnosti, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari