OGROMAN TURISTIČKI POTENCIJAL

Video | Rijeka dobiva hit atrakciju: Podzemlje grada skriva kilometarsku mrežu tunela koja fascinira mnoge!

19.08.2020., Rijeka - Turisti u obilasku rijeckog tunela poznatog i kao TunelRi. Tunel je prokopala talijanska vojska od 1939. do 1942., a sada je turisticka atrakcija. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Jedan tunel u centru grada kod katedrale već je otvoren, a plan je otvoriti i kompleks na Katarini

Devedeset godina star tunel imao je pet odjela s hermetičkim vratima jer su u to vrijeme borbena sredstva još bili bojni otrovi.

Unutra se moglo živjeti danima bez potrebe za izlaskom na površinu, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

“Svaka sekcija ima kancelarijske prostorije za zapovjednika i administraciju, ima mjesto gdje su spavali vojnici i gdje je bilo skladišteno streljivo, naravno i hrana”, kazao je Rajko Samueli Kačić iz Hrvatskog časničkog zbora.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Kilometar dug, iskopan na ruke, služio je za zaštitu granica. Betonirane stijenke izgledaju kao nove, vlage nema, a ima kanalizaciju i ventilaciju.

Samueli Kačić ekipi RTL-a pokazao je prostoriju u kojoj je bio smješten glavni i pomoćni elektroagregat koji je bio na dizelski pogon i opskrbljivao je čitavu utvrdu s električnom energijom.

Četvrtastog je oblika, s posebnim usponima na borbene pozicije.

Andrej Bauer, djelatnik Odjela za urbanizam Grada Rijeke, na jednom topovskom mjestu pokazao je kako se s njega može vidjeti ako na dlanu Draška dolina i pogled na Orehovicu, a ako se podgleda kroz okno, posjetitelj će vidjeti i osmatračku kupolu.

Podzemna mreža turistički je kapital.

“Cjelokupna ova vojna utvrda je fenomenalno napravljena”, kazao je Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke.

Obišli su je turistički vodiči. Za svoj dan koji slave u veljači nadaju se prvom vođenom obilasku građana.

“Cijela ta priča oko Katarine, oko bunkera, oko uloge koju su ovi bunkeri odigrali u bitki za Rijeku 1945. je fascinantna sama po sebi”, objasnila je Sandra Bandera, turistička vodičkinja iz Rijeke.

Ideja za turističku revitalizaciju stara je dvije godine, a čeka se dozvola Ministarstva jer je tunel državna imovina.

“Nažalost, do dana današnjeg nismo dobili tu suglasnost iako smo dostavili cjelokupnu tu dokumentaciju”, kazao je Srđan Škunca, pročelnik Odjela za urbanizam Grada Rijeka.

Rok je do polovine siječnja. Grad će dotad na šetnicu postaviti info ploče, rasvjetu, osigurati tunelski ulaz i izlaz. Bude li država darežljiva za Novu godinu, Rijeka će dobiti hit atrakciju, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari