Rijeka vandalima doskočila – kamerama: ‘Mislim da je to dobro, ipak se štiti zajednička imovina’

Kamere se mogu premještati – nikad se ne zna što će i odakle snimiti

Rijeka je vandalima doskočila kamerama. Još prije tri godine postavljene su na najkritičnije lokacije kako bi se pronašli oni koji uništavaju ili na divlje ostavljaju otpad.

Rezultati se vide. Nekada smećem zatrpana područja danas su čista. Samo u ovoj godini osam je snimki proslijeđeno policiji.

Kamere su učinkovite. Postavljene su u najkritičnijim dijelovima grada, a stanovnici su odahnuli.

“Bilo je vandalizma po vozilima, otkidanja dijelova, razbijanja. Naravno, i od strane vozača isto. Neoprezne vožnje, vožnje pod utjecajem alkohola”, smatra Nikola iz Rijeke.

U Rijeci je 14 kamera postavljeno i za praćenje prometa. Traje postupak javne nabave za još pet kamera kojima će se nadzirati nepropisno parkiranje. Uništavanje imovine i bacanje smeća nadgleda se sa sedam kamera.

Neki će reći Veliki brat, ali ne i oni kojih se to tiče.

“Mislim da je to dobro, jer se na taj način ipak štiti naša zajednička imovina. Voljela bih gdje god su takvi prostori da postoji mogućnost uništenja ili otuđivanja da se to stav”, kaže Snježana.

Snima se isključivo na javnim površinama, ne zadire se ni u čiju privatnost.

“Građani gdje vide da su postavljene kamere, to ipak djeluje preventivno, tako da se ipak ne odbacuje otpad i u tom dijelu se ipak ne uništava gradska imovina i velike su kazne, rigorozne, to moram reć. Do pet tisuća kuna za pravne osobe”, rekao je Alen Razum, ravnatelj Direkcije za komunalno redarstvo.

Kada kamera nešto uhvati, snimka se predaje policiji, a vandal mora nadoknaditi svu štetu. Kamere se mogu premještati. Nikad se ne zna što će i odakle snimiti.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU: