CRES: Četiri oporavljena supa ponovno lete, u protekle četiri godine spašeno ih 27!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Birbiraj, Draga, Karlo i Popaj – bjeloglavi su supovi koji su dobili novu priliku za život u netaknutoj prirodi kvarnerskih otoka

Riječ je o supovima koji su pronađeni ozlijeđeni krajem prošlog ljeta. Naime, neke mlade ptice nevješto okončaju prve letove iz gnijezda nakon čega ih podno litica i u moru nerijetko pronalazi i spašava lokalno stanovništvo.

Četiri supa koja su se jutros uspješno vinula u nebo, tako novu perspektivu duguju ljudima.

Nakon dobivanja informacije o ozlijeđenom supu, u njegovo se spašavanje uključuje Javna ustanova Priroda, smješta ga u Oporavilište za bjeloglave supove u Belom te mu pruža sveobuhvatnu skrb kako bi se uspješno vratio u prirodu.

„Ovime smo zatvorili jedan krug! Primorsko-goranska županija, a moram reći i ja osobno, dali smo punu potporu za uspostavu i rad Oporavilišta za bjeloglave supove. Igrom slučaja i sudjelovao sam u spašavanju jednog supa. Tako sam danas imao čast pustiti u prirodu supa Birbiraja koji je pronađen i spašen u istoimenoj uvali“, kazao je župan zadovoljan činjenicom što su se ozlijeđeni supovi uspješno oporavili.

Broj supova koji su se u posljednje četiri godine uspješno oporavili u Belom te su vraćeni u prirodu, popeo na dvadeset i sedam. Svaka je jedinka izuzetno vrijedna jer Hrvatska spada među rijetke europske zemlje gdje bjeloglavi supovi još uvijek žive.

Primorsko-goranska županija najbogatija je županija u Hrvatskoj po biološkoj raznolikosti, a veliki doprinos tome daju flora i fauna njezinih otoka. Zato se na Svjetski dan zaštite okoliša u srijedu, 5. lipnja u Oporavilištu u Belom otvara izložba fotografija Krajobrazi otoka Cresa koja je proizašla iz projekta Otočne razvojne agencije OTRA.

U oporavku i puštanju bjeloglavih supova u prirodu Javna ustanova Priroda surađuje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba, udrugama BIOM i Tramuntana.

Foto: PGŽ

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views