ZANIMLJIV PROGRAM

VIDEO Rujan u Art-kinu: nova sezona filmova kreće već ove subote!

Nova sezona filmova u Art-kinu kreće već ove subote, 12. rujna, a zbog činjenice da boravak na zraku trenutno svima više godi, dokle god vremenska prognoza to dozvoli, večernje se projekcije održavaju u Ljetnom Art-kinu. Kruna rujanskog programa domaća je premijera filma Mater.

Među filmskim novitetima u rujanskom programu Art-kina ističu se tri nova i upečatljiva ženska naslova – francuska komična drama Kako biti dobra supruga Martina Provosta, s Juliette Binoche u glavnoj ulozi (od 13. rujna), nagrađivana makedonska crna komedija Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske (od 12. rujna) te igrana adaptacija Disneyjevog klasika Mulan (od 12. rujna) u Obiteljskom programu Art-kina.

Jakog je ženskog predznaka i domaći dugometražni prvijenac Jure Pavlovića Mater, nedavno ovjenčan na Pulskom filmskom festivalu četirima nagradama – u kategoriji najboljeg debitanta (Pavlović), najbolje ženske uloge (Darija Lorenci-Flatz), oblikovanje zvuka i kamere – koji premijerno stiže u Art-kino u srijedu, 16. rujna u 20 sati. Riječkoj će premijeri filma, uz redatelja, prisustvovati i glumica Neva Rošić.

Kako postati dobra supruga

U rujnu Art-kino zakazuje novi spoj s francuskim filmom. Šesto izdanje Rendez-vous au cinéma – programa nastalog u suradnji Francuskog instituta, Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže – donosi francuski filmski duh u Art-kino od 23. do 26. rujna. 

Program otvara dokumentarni film Swagger Oliviera Babineta koji prikazuje život jedanaestero djece i mladih neobičnih osobnosti koji odrastaju u srcu najugroženijih gradova Francuske.

Milou u svibnju

Idućeg dana, 24. rujna, na programu je satirična komedija Milou u svibnju Louisa Mallea, predstavnika novog vala (Lift za gubilište, Ljubavnici), a potom i istaknutog protagonista autorskoga filma u koji se svrstava i ova komedija. Pitanjem nasljedstva i obiteljskih odnosa bavi se i francuska drama Ljetni sati Oliviera Assayasa, na programu 25. rujna. Posljednji u nizu francuskih naslova kriminalistička je drama Prorok Jacquesa Audiarda, francuski kandidat za nagradu Oscar 2010. godine, dobitnik Nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine. 

Petrunija

Već tradicionalno u rujnu u Art-kino stiže Manhattan Short Film Festival – jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival! Podsjetimo, Manhattan Short nije gostujući festival, već festival koji se istovremeno održava diljem svijeta – a publika je glavni žiri. Od pretprošlog izdanja festivala odabrani filmovi ujedno i ispunjavaju uvjete za utrku za nagradu Oscar, u kategoriji kratkometražnog filma. Manhattan Short Film Festival donosi devet najboljih odabranika kratkog metra koji će se prikazivati diljem svijeta. U Art-kinu festivalski program prikazuje se dva dana – u subotu, 26. te u nedjelju, 27. rujna. 

Kraj rujna u Art-kinu i ove godine donosi 25 FPS – Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa, u svom 16. izdanju. Festival prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, a u svom gostujućem izdanju u Art-kinu od 29. do 30. rujna donosi najbolje od ovogodišnjeg izdanja u dvodnevnom bloku Best of 25 FPS 2020 te dvije posebne projekcije – japansku avangardnu queer dramu Pogrebna povorka ruža (Bara no sôretsu) Toshija Matsumota iz 1969. i iransko remek-djelo metafikcijskog filma Salam Cinema u režiji Mohsena Makhmalbafa iz 1995. godine.

Projekcije filmova tijekom rujna održavaju se u Ljetnom Art-kinu (osim Obiteljskog programa u ranijim terminima), u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena program se održava u dvorani Art-kina. 

Zbog postojećih epidemioloških mjera, broj sjedala je ograničen te su prostori kina opremljeni dezinficijensima, a posjetitelje se moli da paze na nužnu distancu te da nose zaštitnu masku unutar kina (osim tijekom gledanja projekcije).

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari