SPEKTAKL U RIJECI! U srijedu Dječji festival Tobogan otvaraju atraktivni britanski bubnjari “Spark!”

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture vjeruje da razvoj dječje kreativnosti stvara bolji i ljepši svijet i zato Rijeci donosi dječji festival Tobogan

Riječ je o velikom dvotjednom besplatnom, zabavnom i kreativnom druženju, koje započinje ove srijede spektakularnim otvorenjem, a trajat će sve do 10. srpnja.
Festival se u okviru projekta Europske prijestolnice kulture više nego uspješno razvija već tri godine.

Ovogodišnji Tobogan veći je no ikad i donosi preko 50 kreativnih radionica i 32 javna događanja na različitim mjestima u Rijeci – ulični spektakl, projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerte, izložbe, šetnje gradom i prirodom, video igre i disko.

Cjelokupni program i spektakl otvorenja Tobogana najavljeni su danas u Rijeci, a poziv na riječki Tobogan upućen je djeci diljem Hrvatske.

Kristijan Benić, Barbara Zupičić, Art-kino, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Jelena Milić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća RIJEKE 2020, Ana Sušić, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Natali Bosić, Vijeće mladih Benčić i Ivana Lučić, Muzej moderne i suvremene umjetnosti)

Spektakularno otvorenje u srijedu, 26. lipnja

Festival će biti spektakularno otvoren u srijedu, 26. lipnja u 20 sati nastupom “Spark!” bubnjara, britanske organizacije World Beaters, na riječkom Trgu 128. brigade HV-a.

Tajanstveni likovi sastavljeni od svjetla i zvuka preobrazit će centar Rijeke u čudesno mjesto.

Worldbeaters postoje od 2005. i stekli su reputaciju uličnog teatra svjetske klase. Čuveni su po svom bubnjanju, koreografiji i dizajnu svjetla, a nastupali su na brojnim velikim priredbama.

Njihov će ritam s koreografijom punom bljeska i boja publiku odvesti preko riječkog Korza do Klobučarićevog trga, a ondje u 21 sat nastupaju svjetleće ptice “Birdman”, nizozemskog Close – Act Teatra, koje će djecu, roditelje, bake, djedove i sve posjetitelje uvesti u svoj svijet mašte.

Osim toga, publika će se naći oči u oči s neobičnim, radoznalim stvorenjima zvanim “i-Puppets”, iste nizozemske skupine izvođača specijalizirane za interaktivne ulične spektakle.

Na trgu će se istovremeno održavati radionica “Superjunak” pod vodstvom ArtMašine, gdje će riječki kreativci spretnih ruku pomoći najmlađima, ali i svima koji to žele, u pretvaranju u superjunake. U sklopu otvorenja na trgu će biti i glazbe, performansa te videomapping na pročelju Osnovne škole Nikola Tesla.

Bit će to čarobna riječka ljetna večer, razigrana i magična, koja će dati odličan uvod u ono što male Riječane, njihove obitelji i riječke goste čeka u nadolazeća 2 tjedna na dječjem festivalu Tobogan.

U Rijeci prva Dječja kuća u Hrvatskoj

Tobogan oslikava usmjerenje i želju da se projektom Europske prijestolnice kulture u Rijeci kreiraju i trajno vrijedne manifestacije koje će živjeti i nakon 2020. Zamišljen je kao događanje koje potiče djecu i roditelje na druženje i dijeljenje, upoznavanja i susrete, stjecanje novih prijateljstava i magične trenutke koji se pamte za čitav život.

Ujedno Tobogan oslikava i mnoge aktivnosti koje će biti smještene u riječku Dječju kuću, prvu Dječju kuću u Hrvatskoj, koja se, također u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu.

Aktivne ferije za djecu, bogat program za male i velike

Ovogodišnji Tobogan ponudio je preko 50 besplatnih kreativnih radionica namijenjenih djeci svih uzrasta te čak 32 događanja koja će ljetne praznike u Rijeci pretvoriti u avanturu i kulturu za male i velike.

Radionice i program Tobogana u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture organiziraju riječke kulturne institucije i organizacije: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.

Budi lutkar na jedan dan!, “Zastave” i radionica tkanja, Radionice animiranog filma, Rock slušaonica, Slike od soli, Radionica 3D printanja, Malac muzealac, Budi šašavi znanstvenik, Radionica estetike kinetike, Neruševački laboratorij larpanja, Radionica tradicionalnih i “uradi sam” instrumenata, Radionica osmišljavanja video igara, Arheonauti, Strip kao izbor, Ups! Upao sam u priču!, Sastavi svog STEMI robota, Čakavski Tobogan, Tvornica zvuka, Preko mora i oceana, Sfingina zagonetka special, Majstorska radionica “A je to”, Radionica teatra objekata, Slovo po slovo – ime, Radionica sinkronizacije, Utrka dronova, Radionica videomapiranja, Knjiška olimpijada – samo su neke od kreativnih radionica na koje su prijave otvorene od 7. lipnja.

Usto, od 27. lipnja pa sve do kraja festivala, vrijedni volonteri i volonterke Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, na privremeno preimenovanom Dječjem trgu (Pavlinskom trgu) osmislili su niz zabavnih i poučnih radionica za djecu i njihove odrasle. Riječ je o tzv. hop-in radionicama, za koje nije potrebna prijava. Radionice su: Kamenčić šarenčić, Čitam ti priču, Ja!, Društvena igra Dixit te Izrađivanje bookmarkera.

Izvedbeni program na koji se pozivaju sva djeca, njihovi roditelji, bake i djedovi, prijatelji i gosti dostupan je na www.rijeka2020.eu i obuhvaća:

projekcije filmova na otvorenom – na trgovima, Korzu i u ljetnom Art kinu – „Sune i Sune“, „Moje neobično ljeto s Tess“, „E.T. – Izvanzemaljac“, „Haker“ te reportaža „Riječka voda“
lutkarske i dramske predstave na različitim lokacijama: „Kiša“, „Avanture maloga Juju“, „Voćne priče“ i „Zvučna kuhinja“
gaming na riječkim trgovima – igranje video igara
disko u Pomorskom i povijesnom muzeju
zvučno scenska „Divlja noć“ u parku uz upoznavanje divljih noćnih životinja
koncert tradicionalnih i „uradi sam“ instrumenata
vožnje bicikli po prometnom poligonu
javna akcija Puzzlodrom
predstavljanje senzornog kazališta „Čujte naš glas“
razgovor s umjetnikom – Franciscom de Pajarom i postav njegovih instalacija na više mjesta u Rijeci
predavanje Marije Ott i predstavljanje knjige Ivane Bašić
gradske i šumske šetnje – Riječka ribarnica, Veli Vrh, Šuma Striborova, Street Art
veliki završni piknik koncert u parku na kojem nastupaju Ivanka & Mrle feat. Dječji zbor KAP

Rijeka postaje najveseliji kutak svijeta

Rijeka uz Tobogan na dva tjedna postaje najveseliji kutak svijeta, a sloboda dječje kreativnosti pokazat će da čitav svijet može biti ljepše i bolje mjesto. Spustom niz Tobogan, kroz brojna najavljena događanja, svi će lako dospjeti u svijet mašte i veselja. Pridružite se! Uključite se! Budite dio Europske prijestolnice kulture!

Dječji festival Tobogan dio je programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njegov program nastaje zajedničkim trudom i radom ovih organizacija: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.

Cjelokupni program Dječjeg festivala Tobogan

Srijeda, 26. lipnja 2019.

Spektakl otvorenja

U 20 sati na Trgu 128. brigade HV otvorenje započinje nastupom “Spark!” bubnjara. “Spark!” bubnjari dio su britanske organizacije Worldbeaters, koji pripremaju čarobni ulični nastup, s jedinstvenim kostimima i koreografijom punom bljeska i boja.

Od 21 sat na Klobučarićevom trgu nastupaju svjetleće ptice “Birdmen” koje na riječke ulice stižu iz druge dimenzije. “Birdmen”, nizozemskog Close – Act Teatra, ogromne su svjetleće ptice koje će djecu, roditelje, bake, djedove i sve posjetitelje uvesti u svoj svijet mašte. Osim toga, publika će se naći oči u oči s neobičnim, radoznalim stvorenjima zvanim “i-Puppets”, iste nizozemske skupine izvođača specijalizirane za interaktivne ulične spektakle.

Na Klobučarićevom trgu, istovremeno će se održavati radionica “Superjunak” pod vodstvom ArtMašine, gdje će riječki kreativci spretnih ruku pomoći najmlađima, ali i svima koji to žele, u pretvaranju u superjunake.
Radio Roža i Sun Matt pobrinut će se za glazbu, Stephany Stefan izvest će jedan od svojih atraktivnih performansa, dok će Oblik 3 oblikovati videomapping na pročelju O.Š. Nikola Tesla.

Četvrtak, 27. lipnja 2019.

Predavanje – Marija Ott: Čitam, mislim, suosjećam

Od 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se događanje za odrasle – predavanje dr. sc. Marije Ott: Čitam, mislim, suosjećam. Predavanje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu fokus će biti na odnosu čitanja (koje širi horizonte i utječe na našu osobnost) spram mišljenja i suosjećanja. U drugom dijelu, dr. sc. Marija Ott Franolić prenijet će konkretna iskustva poticanja čitanja s malom djecom, srednjoškolcima i studentima. Predavanje će zasigurno biti od velike koristi stručnjacima, pedagozima, odgojiteljima, učiteljima, knjižničarima, ali i svim roditeljima. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: programi@gkri.hr s naznakom naziva programa, a broj polaznika ograničen je na 60 ljudi.

Lutkarska predstava Kiša – generalna proba

U 19 sati, u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka održat će se otvorena generalna proba lutkarske predstave “Kiša“, autora i redatelja Vanje Jovanovića. “Kiša“ je pobijedila na “Lutkolabu”, natječaju koji ima za cilj mladim i neafirmiranim umjetnicima omogućiti profesionalnu produkciju lutkarske predstave.

Naime, Gradsko kazalište lutaka Rijeka razvilo je projekt “Lutkolab” u sklopu programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a članovi žirija bili su umjetnici i djelatnici GKL-a Rijeka te skupina od desetak djece koja pohađa radionice Vijeća mladih Benčić. Djeca su prije sudjelovanja u žiriranju prošla kroz lutkarsku radionicu pod vodstvom Petre Šarac te su se upoznali s osnovama rada na umjetničkoj produkciji predstave i kritičkog promatranja kazališnog rada. Predstava “Kiša” bavi se aktualnim temama današnjice poput vršnjačkog nasilja te nesnalaženja u izražavanju emocija u procesu odrastanja i niza važnih životnih situacija kroz koje prolazi njegov protagonist, Petar, koji je zapravo bilo tko od nas.
Predstava je namijenjena djeci starijoj od 7 godina. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na mail blagajna2@gkl-rijeka.hr, a podižu se sat vremena prije početka predstave na blagajni GKL-a Rijeka (Blaža Polića 3), najkasnije 15 minuta prije početka izvedbe.

Projekcija filma na Trgu Matije Vlačića Flaciusa: „Sune i Sune“

U 21,30 sati na Trgu Matije Vlačića Flaciusa u riječkom Starom gradu održat će se filmska projekcija švedske obiteljske komedije “Sune i Sune“, u režiji  Jona Holmberga, za djecu stariju od 9 godina.
Nova je školska godina i desetogodišnji Sune kreće u četvrti razred. Međutim, na prvi dan škole čeka ga neugodno iznenađenje… U razred je stigao novi učenik istog imena kao i on,  koji se, ni manje ni više, posjeo na njegovo mjesto u klupi. I to nije sve! Suneova simpatija Sophie pogledava novog učenika Sunea malčice prečesto. Kad na sve to nadodamo krizu srednjih godina njegovog tate koji želi dati otkaz te postati muzičar i mamu Karin koju izjeda ljubomora zbog naoko savršenog života i auta koji vozi mama “novog Sunea”, čini se  da život u obitelji Andersson nije nimalo lak.
Ovaj simpatični švedski igrani film bavi se pitanjem koje nas sve ponekad muči, a to je: Jesam li dovoljno dobar? Vješto ispreplićući  komične i fantastične trenutke, “Sune i Sune“idealan je za cijelu obitelj. Film je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu u programu Generation Kplus koji je namijenjen filmovima za djecu. Film se prikazuje s hrvatskim titlovima.

Petak, 28. lipnja 2019.

Knjiga – Ivana Bašić “Što je smisao nastave književnosti: knjiga koja traži sugovornika”
U 18 sati u Ogransku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se još jedno događanje za odrasle – predstavljanje knjige Ivane Bašić “Što je smisao nastave književnosti: knjiga koja traži sugovornika”. Predavanje je namijenjeno stručnjacima, učiteljima, profesorima, knjižničarima, pedagoškim djelatnicima, ali i roditeljima i studentima. Među brojnim pitanjima, pozabavit će se i pripovijedanjem kao alatom za razvoj kognitivnih, emocionalnih i socijalnih vještina. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: programi@gkri.hr s naznakom naziva programa.

Lutkarska predstava Kiša – premijera

U 19 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka održava se premijera lutkarske predstave “Kiša“, autora i redatelja Vanje Jovanovića. Kako je već navedeno, “Kiša“ je pobijedila na “Lutkolabu”, natječaju koji ima za cilj mladim i neafirmiranim umjetnicima omogućiti profesionalnu produkciju lutkarske predstave. Predstava je naimjenjena djeci starijoj od 7 godina. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na mail blagajna2@gkl-rijeka.hr, a podižu se sat vremena prije početka predstave na blagajni GKL-a Rijeka (Blaža Polića 3), najkasnije 15 minuta prije početka izvedbe.

Disko u Pomorskom i povijesnom muzeju

U 20 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka zovemo vas na Park’o’par analogni disko (back to back nastup), namijenjen svim uzrastima. U direktnom nastavku na radionicu ovogodišnjeg Tobogana “Obiteljski b2b“, roditelji i djeca će imati priliku da svoje novostečene vještine iskoriste tako što će svojim “back to back” nastupom moći istodobno stati na pozornicu i selektirati pjesme koje sami odaberu. Ostali mali i veliki gosti pozivaju se na plesni podij i uživanje u magičnoj atmosferi stvorenoj radovima nastalim na kreativnim radionicama. Voditelj i programa su Davor Margan, Sebastijan Tomažin i Davor Popdankovski s Radio Rože, a organizatori: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Vijeće mladih Benčić.

Subota, 29. lipnja 2019.

Šetnja – Istraživanje riječke ribarnice

Ova edukativna šetnja namijenjena je djeci od 10 godina naviše. U 10 sati prijavljeni sudionici nalaze se na Riječkoj ribarnici i kreću u istraživanje tog čarobnog prostora, kroz oči prirodoslovca znanstvenika. U zanimljivom stručnom vodstvu svi prijavljeni upoznat će vrste riba na riječkoj ribarnici prisutne tog dana, kao i njihove zanimljive osobine. U uvodnom dijelu vodstva naglasak će biti stavljen na ribe koje se općenito mogu naći na riječkoj ribarnici, na značajke biologije i ekologije ovih vrsta, na ribolovne alate kojima se love, kao i na probleme izlovljenosti i ugroženosti ribe, a bit će riječi i o kvaliteti i svježini riblje ponude. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@prirodoslovni.com s naznakom Istraži riječku ribarnicu. Voditelji su djelatnici Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a broj polaznika ograničen je na 20-ero djece. Napomena: uz mlade prirodoslovce obvezna je pratnja njihovih odraslih prirodoslovaca.

Šetnja – Šuma Striborova

U 10.30 sati kreće još jedna obiteljska masovna šetnja laganom stazom – Šumom Striborovom, koja kreće s Bivia (okretišta jedinice). Šetnja će se održati uz radionicu naziva „Domaći“ u izvedbi autorice Dijane Merey Sarajlije, na livadama na pola puta, uz pratnju planinarskih vodiča PD-a Kamenjak. Za sudjelovanje u Šumi Striborovoj nije potrebna prijava, već samo bočica vode, nešto za prigristi i čvrste cipele! Vrijeme okupljanja je u 10.30, a polazak u 11 sati. Šetnja je namijenjena djeci svih uzrasta, uz pratnju roditelja.

Lutkarska predstava Kiša – repriza

U 19 sati održava se repriza lutkarske predstave „Kiša“, autora i redatelja Vanje Jovanovića, u  Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Predstava se bavi aktualnim temama današnjice poput vršnjačkog nasilja te nesnalaženja u izražavanju emocija u procesu odrastanja i niza važnih životnih situacija kroz koje prolazi protagonist, Petar, koji je zapravo bilo tko od nas. Predstava je naimjenjena djeci starijoj od 7 godina. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na mail blagajna2@gkl-rijeka.hr, a podižu se sat vremena prije početka predstave na blagajni GKL-a Rijeka (Blaža Polića 3), najkasnije 15 minuta prije početka izvedbe.

Ponedjeljak, 1. srpnja 2019.

Šetnja – Otkrij Veli vrh

U 18 sati održava se šetnja pod vodstvom: „Otkrij Veli vrh“, a mjesto polaska je Cvetkov trg 2 – crkva Gospa Karmelska. Jedna od šetnica nedaleko grada vodi na Veli Vrh. Dolazi se s Drenove i dovoljno je blizu da može postati i jedna od obiteljskih šetnica. Šetnja će ponuditi otkrivanje Velog Vrha kretanjem kroz prirodu na malo drugačiji način te istraživanje prirodne baštine našeg kraja s naglaskom na biljni i životinjski svijet, krške oblike i pitku vodu. Do Velog Vrha se stiže laganim usponom od crkve Gospe Karmelske, a na samom Vrhu svi uključeni šetači uživat će u pogledu na cijeli Kvarnerski zaljev, otoke Krk i Cres, Učku i Grobnik. Udaljenost od mjesta polaska je 1,5 km, a težina staze je: lagana. Potrebna je oprema: sportska lagana odjeća prilagođena boravku u prirodi (majica kratkih i dugih rukava, duge hlače/trenirka), čvrste cipele ili tenisice, bočica vode i po želji čokoladica.
Napomena: uz male hodače je obavezna pratnja njihovih odraslih hodača. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail edukacija@prirodoslovni.com s naznakom „Otkrij Veli vrh“. Šetnja se otkazuje jedino u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Utorak, 2. srpnja 2019.

Razgovor s umjetnikom – Francisco de Pajaro

U 20 sati u parku na Školjiću (između dviju zgrada ulice Žrtava Fašizma, blizu O.Š. Nikole Tesla) održat će se razgovor sa španjolskim umjetnikom Franciscom de Pajarom, koji u Rijeci boravi od 27. lipnja, a bavi se izradom instalacija u javnom prostoru. Njegovi veseli i razigrani radovi posebni su i po tome što ih autor izrađuje od – smeća. Odbačeni predmeti tako poprimaju novi život (barem kratkotrajno) kao umjetnička djela koja se tijekom sedam dana pojavljuju na različitim lokacijama u centru grada. Umjetnik će ovom prilikom predstaviti svoje radove. U slučaju kiše program će se održati u RiHubu (Ivana Grohovca 1/A, Rijeka), a namijenjen je svim uzrastima.

Projekcija filma u Ljetnom Art kinu – „Moje neobično ljeto s Tess“

U 21,30 sati u  Ljetnom Art-kinu održat će se projekcija filma „Moje neobično ljeto s Tess“, nizozemske obiteljske drame namijenjene djeci od 11 godina nadalje, režisera Stevena Wouterlooda. Desetogodišnjeg Sama, kao najmlađeg u obitelji, proganja pomisao da bi jednoga dana mogao ostati posve sam. Tijekom ljetnih ferija koje s obitelji provodi na otoku Terschelling, Sam počinje trenirati samoću. Na plaži dječak upoznaje neobičnu djevojčicu Tess koja ga ubrzo uvuče u svoje tajnovite planove. Osim nesvakidašnjih avantura koje će proživjeti na ljetnim praznicima, Sam će shvatiti važnost obitelji i uživanja u sadašnjosti.
U „Mojem neobičnom ljetu s Tess“ uhvaćen je osjetljivi period tranzicije iz djetinjstva u adolescenciju te trenutak otkrivanja nekih važnih životnih  istina o svijetu oko nas. Ovaj nizozemski igrani film svoju je svjetsku premijeru doživio na ovogodišnjem Berlinaleu, a prikazan je i na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu KinoKino  na kojem je osvojio nagradu publike. Film se prikazuje s hrvatskim titlovima. Iako je ulaz slobodan, zbog ograničenih mjesta u kinu molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org. U slučaju kiše projekcija se održava u isto vrijeme u dvorani Art-kina.

Srijeda, 3. srpnja 2019.

Gaming na trgovima

Od 12h sati, u centru grada, na  Koblerovom trgu i Trgu Šišmiš djeci i mladima bit će dostupne razne video igre iz Hrvatske i svijeta, a usto vodit će ih se kroz radionice i natjecanja. Naziv programa je „Tobogan RISpawn, gaming na trgovima“, namijenjeno je djeci i mladima, a u slučaju kiše, video igrice igrat će se u RiHubu (Ivana Grohovca 1/A, Rijeka).

Predstava – Avanture maloga Juju

U 19 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka slijedi izvedba predstave Avanture maloga Juju, autorica: Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama). Zajedno s glumcima GKL-a Rijeka, publika će ući u svijet mame Kukunke i tate Tarante te maloga Jujua koji je velik kao palac, poznaje sve životinje i govori njihove jezike. Svaki dan provodi u zoološkom vrtu i radosno razgovara sa svim stanovnicima vrta. No, jedne se životinje boji – krokodila. Mali Juju, kao i svako dijete pa i svatko od nas koji formalno nismo više djeca, gaji neke svoje strahove koji su često i nerealni. Kako ih konfrontirati, suočiti se s njima i pokušati prevladati ih, pitanja su koja će ova vesela i ritmična predstava postaviti i pomoći da odgovor nađe svatko za sebe.
Rezervacije ulaznica za predstave na mail blagajna2@gkl-rijeka.hr, a podižu se sat vremena prije početka predstave na blagajni GKL Rijeka (Blaža Polića 3), najkasnije 15 minuta prije početka izvedbe. Predstava je namijenjena djeci od 3 godine naviše.

Koncert u parku Nikole Hosta

U 20,30 sati u Parku Nikole Hosta održava se „Koncert u parku: završni koncert polaznika radionice tradicionalnih i “uradi sam” instrumenata“. Radionica pod vodstvom Zorana Majstorovića na kojoj su djeca u sklopu ovogodišnjeg dječjeg festivala Tobogan mogla upoznati mnoga tradicionalna glazbala iz raznih dijelova svijeta i naučiti kako napraviti svoje unikatne instrumente koristeći neuobičajene materijale, završit će koncertom polaznika u Parku Nikole Hosta. Koncert je namijenjen svim posjetiteljima.

Četvrtak, 4. srpnja 2019.

Predstava – Avanture maloga Juju

U 19 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka održava se još jedna izvedba predstave Avanture maloga Juju, autorica: Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama). Rezervacije ulaznica za predstave na mail blagajna2@gkl-rijeka.hr, a podižu se sat vremena prije početka predstave na blagajni GKL Rijeka (Blaža Polića 3), najkasnije 15 minuta prije početka izvedbe. Predstava je namijenjena djeci od 3 godine naviše.

Projekcija filma na Korzu – „E.T. – Izvanzemaljac“

U 21 sat na riječkom Korzu održat će se projekcija legendarnog filma „E.T. – Izvanzemaljac“, redatelja Stevena Spielberga.
U šumama Kalifornije skupina botaničara-vanzemaljaca skuplja uzorke biljaka. Pojava vladinih agenata tjera izvanzemaljce da naprasno napuste Zemlju ostavljajući pritom iza sebe jednog od njih.
Kada usamljeni dječak  Elliott sretne napušteno biće iz svemira početni obostrani šok i strah pretvorit će se najprije u prekrasno prijateljstvo, a potom i u misiju spašavanja malog vanzemaljca koji žudi za povratkom kući… Ova znanstveno-fantastična bajka za djecu i odrasle, koju je Spielberg prvobitno bio zamislio kao SF horror, jedan je od onih filmova koji postaju instant filmski klasik. Tako i E.T. od 1982. naovamo svojom bezvremenskom pričom oduševljava starije naraštaje koji su odrasli uz film, kao i one mlađe koji ga tek otkrivaju. Film je dobio četiri Oscara i dva Zlatna globusa te pregršt drugih nagrada, a redovito nalazi svoje mjesto u gornjem dijelu lista najboljih filmova svih vremena! Film je namijenjen djeci od 7 godina naviše i prikazuje s hrvatskim titlovima. U slučaju kiše, projekcija će se održati u Art-kinu.

Petak, 5. srpnja 2019.

Predstava – Zvučna kuhinja

U 19,30 sati u stražnjem dvorištu Akademije primijenjenih umjetnosti Kampusa na Trsatu održat će se predstava „Zvučna kuhinja“.
Peter Kus je skladatelj, redatelj, lutkar, stvaratelj instrumenata i pedagog iz Slovenije koji u posjet Rijeci dolazi sa svojom “Zvučnom kuhinjom“ – interaktivnom zvučnom izvedbom: umjesto kuhanja hrane, tu se kuhaju zvukovi! Priča se odvija u kuhinji gdje gledatelji postaju gosti. Ali, kuhar je izgubio osjećaj okusa! Kako će sada pripremati hranu? Otkriva kako bi mogao vratiti svoj osjećaj okusa stvaranjem i slušanjem zvukova. Kada stvara glazbu, to je kao kada priprema i kuša hranu. Stoga postaje glazbenik i skladatelj koji sada “kuha” zvukove, isprobava njihove beskonačne kombinacije i uživa u zvučnoj ekstravaganciji okusa. Usta su mu tako postala uši.
Nakon predstave namijenjene djeci od 5 godina naviše, održati će se i kraća radionica. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: mmsu.tobogan@gmail.com, s naznakom naziva programa. Ulaznice se podižu 30 minuta prije početka predstave na lokaciji izvedbe, najkasnije 10 minuta prije početka izvedbe.

Zvučno-scenska „Divlja noć“ u Parku Nikole Hosta

U 21 sat pozivamo vas u  Park Nikole Hosta na „Divlju noć“. „Divlja noć“ je vođeno zvučno-scensko događanje koje će nas kroz noćnu šetnju parkom Nikole Hosta odvesti u upoznavanje divljih životinja aktivnih noću, od kojih neke žive i na području grada, dok nam neke dolaze iz nešto daljih krajeva ili vremena. Otkrit ćemo zašto su uopće neke životinje aktivne noću, kako se i zašto glasaju, na koji način proizvode zvukove i slično. Kroz događanje će vas voditi cijeli tim stručnih djelatnika Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a namijenjeno je svim zainteresiranima, odraslima, obiteljima i djeci.
Voditelji ove edukativne šetnje su djelatnici Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a uz male istraživače od 7 godina naviše, obavezna je pratnja njihovih odraslih istraživača. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@prirodoslovni.com s naznakom „Divlja noć“. Otkazujemo jedino u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Subota, 6. srpnja 2019.

Šetnja – Street art

U 18,30 sati na Stubištu Podhumskih žrtava na Sušaku započinje Street art edukativna šetnja. Street art je umjetnost koja se može sresti na nekom uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona. Ona je podložna promjenama, kiši i suncu, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno izblijedi… no dostupna je svima. Street art avantura započinje na stubama kraj OŠ Centar na Sušaku, odakle će šetači krenuti putevima murala i umjetničkih intervencija prema Križanićevoj i Kontu, dok sve na završnoj postaji kraj Ex port Delte očekuje gost – graffiti umjetnik Mosk. Voditelji i autori Street art šetnje su Ivana Lučić i gost umjetnik Mosk, a događanje je namijenjeno djeci od 6 godina naviše. Broj polaznika ograničen je na 15 (uz obaveznu roditeljsku pratnju), a za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: mmsu.tobogan@gmail.com s naznakom naziva programa.

Ponedjeljak, 8. srpnja 2019.

Vožnja bicikli na poligonu Doma mladih

Od 9 do 11 sati na prometnom poligonu Doma mladih Rijeka održavat će se vožnja bicikla po prometnom poligonu. Riječki Dom mladih tri dana uzastopce (do 10. srpnja) otvara vrata poligona svim zaljubljenicima i znatiželjnicima koji žele usavršiti svoje biciklističke vještine. Dobrodošla su djeca, mame, tate, bake, stričevi, prijatelji… Dakle, mali i veliki. Dom mladih ima bicikle različitih veličina (čak i one sa pomoćnim kotačima) koji će biti na raspolaganju. Potrebno je donijeti zaštitnu kacigu i bocu s vodom. Za male i velike bicikliste i njihova pitanja tu će biti Josip Kovačić, učitelj tehničke kulture i voditelj prometnih preventivnih programa Doma mladih. Za sudjelovanje nije potrebna posebna prijava.

Lutkarska predstava – Voćne priče

U 19 sati na Tržnici Brajda održava se lutkarska predstava „Voćne priče“ slovenskog Inkubatora Moment, autora i izvođača: Aje Kobe, Filipa Šebašajeviča i Tilena Kožamelja.
Ovo je lutkarska predstava bez lutaka, ali kutija punih voća i povrća, dok je dnevna doza vitamina u boci svježe iscijeđenog smoothija. Boji li slon zaista kapule? Može li bundeva stati na svoje noge? Saznat će svi koji dođu! Predstava je nastala u okviru dvogodišnjeg projekta Inkubatora Moment (Slovenija) koji okuplja perspektivne i angažirane mlade umjetnike. Glumačka podjela je međunarodna; autori predstave dolaze iz Slovenije, Slovačke i Češke. Sva tri izvođača školovana su na Odjelu za alternativno i lutkarsko kazalište na Kazališnom fakultetu Akademije izvedbenih umjetnosti u Pragu (DAMU).
Predstava je namijenjena djeci od 5 godina naviše. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na mail blagajna2@gkl-rijeka.hr, a podižu se sat vremena prije početka predstave na blagajni GKL Rijeka (Blaža Polića 3), najkasnije 15 minuta prije početka izvedbe.

Filmska reportaža „Riječka voda“ u Art kinu

U 21 h u Ljetnom Art-kinu kreće projekcija video reportaže „Riječka voda“, u produkciji Doma mladih.
Gdje izvire riječka voda i kojim putem dolazi do naših domova? Je li naša riječka voda stvarno najbolja i najukusnija? Odgovore na ova i druga pitanja publika će dobiti u dokumentarnoj video reportaži koji su snimili polaznici filmske grupe Doma mladih pod vodstvom Josipa Šarlije.
Autori: Vera Prodanović, Victor Vatta, Matija Smirčić, Viktor Stojaković, Mara Prodanović, Hana Mišković, Mihovil Knežević, Chiara Vatta i Sofia Eškinja.
Film je namijenjen djeci od 7 godina naviše. Zbog ograničenih mjesta u kinu molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org. U slučaju kiše projekcija se održava u  isto vrijeme u dvorani Art-kina.

Projekcija filma u Art kinu – „Haker“

U 21,30 sati u Ljetnom Art-kinu očekuje nas projekcija obiteljskog akcijskog trilera „Haker“, redatelja Poula Berga. Trinaestogodišnji Benjamin nadareni je haker čija je majka netragom nestala prije šest godina, a možda pritom i poginula. Kada jednoga dana isplivaju snimke nadzornih kamera na kojima se pojavljuje Benjaminova majka, i kada se u sve upletu i danske tajne službe, dječak odlučuje pokrenuti tajnu potragu u čemu mu pomaže prijateljica Savannah, kao i njegovo iskustvo baratanja modernim tehnologijama. Pitanje je kome može uopće vjerovati i hoće li uspjeti doći do majke na vrijeme…
Film je namijenjen djeci od 9 godina naviše, a prikazuje se s hrvatskim titlovima. Zbog ograničenih mjesta u kinu molimo gledatelje da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org. U slučaju kiše projekcija se održava u isto vrijeme u dvorani Art-kina.

Utorak, 9. srpnja 2019.

Javna akcija Puzzlodrom

U 17 sati na Trgu Ivana Klobučarića održat će se javna akcija Puzzlodrom.
Jeste li čuli kako ponekad stariji znaju reći “treba gledati širu sliku“? E pa djeca će je ovdje stvarati i slagati svatko s jednim detaljem, jednom puzzlom koja čini jednu veliku ilustraciju, a koju će za ovu priliku pripremiti umjetnik i dizajner Saša Masks. Na završnoj akciji, nakon završetka radionica u sklopu ovogodišnjeg dječjeg festivala Tobogan, na Klobučarićevom trgu složit će se sve puzzle u veliku razglednicu, koju ćemo slikom iz zraka poslati dalje kao veliku Toboganovu razglednicu u virtualni svijet.

Predstavljanje radionice senzornog kazališta – „Čujte naš glas“

U 18 sati u Dječjem vrtiću Maestral održat će se riječko predstavljanje radionice senzornog kazališta “Čujte naš glas“. Radi se o iskustvenom i interaktivnom izvedbenom pripovijedanju priča – za djecu s poteškoćama iz spektra autizma.
Radionica “Hear Our Voice“, na kojoj su sudjelovali i riječki glumci-lutkari, održala se u siječnju 2019. u irskom gradu Galwayu pod vodstvom Tima Webba, bivšeg umjetničkog ravnatelja kazališta Oily Cart iz Velike Britanije, a u organizaciji humanitarne ustanove Galway Autism Partnership, Irska. Radionica je urodila lutkarskim izvedbama za djecu s različitim poteškoćama u razvoju – autizmom, razvojnim i intelektualnim te senzornim poteškoćama. Rezultati ove radionice sada se prezentiraju i u Rijeci.
Gradsko kazalište lutaka Rijeka u okviru programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, prvo je na hrvatskoj kazališnoj dječjoj sceni pokrenulo program senzornog kazališta namijenjenog svoj djeci, s posebnim fokusom na djecu s poteškoćama u razvoju te taj program razvija s irskim gradom Galwayjem koji će također biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine.
Prijave za ovo sudjelovanje u predstavljanju zaprimaju se na e-mail ana.susic@gkl-rijeka.hr s naznakom naziva programa. Predstavljanje je namijenjeno djeci u dobi od 4 do 7 godina.

Lutkarska predstava „Voćne priče“

U 19 sati na Tržnici Brajda još jednom se održava lutkarska predstava „Voćne priče“ slovneskog Inkubatora Moment, autora i izvođača: Aje Kobe, Filipa Šebašajeviča i Tilena Kožamelja.
Predstava je namijenjena djeci od 5 godina naviše. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na mail blagajna2@gkl-rijeka.hr, a podižu se sat vremena prije početka predstave na blagajni GKL Rijeka (Blaža Polića 3), najkasnije 15 minuta prije početka izvedbe.

Srijeda, 10. srpnja 2019.

Poruka u zraku – lutkarsko dramska predstava polaznika radionice
U 19 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka održat će se završna prezentacija lutkarsko-dramske radionice pod vodstvom profesionalnih glumaca-lutkara “Poruka u zraku”. Radionica se održavala tijekom dječjeg festivala Tobogan, a bila je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta. Polaznici su kroz deset dana stvarali lutkarsko-dramsku predstavu i učili animaciju lutaka.

Završni piknik koncert u Parku Vladimira Nazora

Nakon dva tjedna zabavnog i kreativnog druženja, spust niz Tobogan dolazi do kraja u Parku Vladimira Nazora, zelenoj oazi u centru grada Rijeke. U 20 sati tamo će se održati koncert piknik koncert na kojem nastupaju Ivanka & Mrle feat. Dječji zbor KAP, čija će glazba ovogodišnjem Toboganu dati završnu notu. Kako bi ovaj koncert bio potpuno čaroban, svi željni magije moći će (uz malu pomoć vilenjaka iz ArtMašine) izraditi vlastite čarobne štapiće i njima mahnuti na pozdrav, do sljedećeg Tobogana.

Projekcije filmova s filmskih radionica

Od 21,30h sati u Parku Vladimira Nazora slijedi prezentacija radova nastalih na radionicama Art-kina, u sklopu dječjeg festivala Tobogan. Svake godine polaznici radionica Art-kina nauče puno toga pa je zadnji dan idealan za pokazivanje i prikazivanje onog što je na radionicama nastalo. U sklopu ovih završnih projekcija prikazat će se uradci mladih filmaša, a održat će se i druženje prije ponovnog susreta dogodine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari