STARA SUŠICA: Vuk, medo i ris dobivaju multimedijalni centar!

Kreće realizacija projekta vrijednog 7 milijuna kuna

Gorski kotar jedno je od rijetkih područja u Europi na kojemu žive tri velike zvijeri- smeđi medvjed, sivi vuk i euroazijski ris. Zato se u Staroj Sušici pokreće projekt u kojemu će glavne uloge imati upravo vuk, medo i ris.

Vuk je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta, baš kao i ris, velika mačka egzotičnoga izgleda. Smeđi medvjed najbrojniji je u tom društvu.

“U Republici Hrvatskoj i u Gorskom kotaru, negdje se kreće oko tisuću jedinki. Vuka se, njegova brojnost sad određuje novim znanstvenim metodama tako da sad očekujemo prezentaciju novih brojki za RH koja se uvijek negdje kretala oko 200-tinjak jedinki u nekom razdoblju, sad znanstvenici misle da je to i manje. Ris je negdje su procjene od 40 do 60 jedinki”, kazao je Zlatko Komadina, primorsko- goranski župan.

Multimedijalni centar

Taj će trojac u Staroj Sušici dobiti multimedijalni centar. Jasno upozorenje odaje koliko je opasna ova ruševina. Smještena tik uz popularni dvorac ubrzo će biti sravnjena, a na 170 kvadrata niknut će atrakcija.

“Nešto isto tako ćemo reći i o zvijezdama jer i zvijezde su povezane s našim velikim zvijerima, imat ćemo edukacijske dvorane i ono što je najvažnije razvijat ćemo sadržaje koje ćemo nuditi našim posjetiteljima, radionice kako u centru tako i u našim goranskim šumama”, rekla je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Centar će okupljati turiste, lokalce i stručnjake koji istražuju velike zvijeri. Kako one ne poznaju granice, njihovo je očuvanje važno ne samo za eko ravnotežu i bioraznolikost Hrvatske već i Italije, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

“Ono što u Gorskom kotaru uvijek volimo naglašavati, htjeli bi neki turizam. Zbog ovog možemo reći da ćemo imati turizam 365 dana u godini”, kazao je Mišel Šćuka, načelnik Ravne Gore.

Projekt vrijedan 7 milijuna kuna

Projekt je vrijedan 7 milijuna kuna, od čega je 5 iz europskih fondova, a po milijun će uložiti ministarstvo i županija kojoj ovo nije prvi takav projekt.

“Mi sve što imamo brendiramo, tako smo i supa na Cresu. Napravili smo sjajan centar i oporavilište tako da nastavak projekta u Staroj Sušici će biti ja se nadam i oporavilište za ove vrste životinja tako da će se moći vidjeti ne samo u virtualnom svijetu, ne samo u sazviježđu nego i u prirodi”, dodao je župan Komadina.

Centar divljih zvijeri svoja će vrata otvoriti na jesen 2020. godine.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU:

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari