SVI SE NADAJU KARNEVALU

Što će biti s Riječkim karnevalom? Meštar Toni, kraljica Dora, Pehinarski feštari i druge grupe se spremaju, ali…

Antonja se bliži a karnevalisti željno iščekuju odluku o održavanju

Uoči početka još jednog mesopusta na snagu su stupile nove mjere kojima su dodatno ograničena javna okupljanja. Organizacija maškaranih događanja, posebno Dječje i velike Međunarodne povorke na Korzu još su neizvjesni, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Ja sam trenutno u iščekivanju našeg petog godišnjeg doba, najluđi dio godine u našem kraju. Pripreme traju. Za sada ništa nije otkazano, sve stoji, nadamo se da će se sve održati”, kaže Dora Pilepić, kraljica Riječkog karnevala.

U tijeku su posljednji pregovori i dogovori organizatora Riječkog karnevala, a ako sve bude kako karnevalske grupe priželjkuju, aktualna kraljica Riječkog karnevala – kojoj je ovo bio drugi mandat – 21. siječnja prijestolje bi trebala prepustiti novoizabranoj nasljednici. U suprotnom, vladat će još jednu godinu….

No, za sada je sigurno da na Antonju maškare preuzimaju vlast u gradu. Ključeve grada ponovno će primiti Meštar Toni koji još uvijek traži nasljednika.

“Svi brundaju zač sam ja tamo, a kad treba – nikoga ni ki će to delat. Na Antonju, kad rog zatuli, to je ponedjeljak 17. u 12 sati, Marko će dat ključ”, otkriva Meštar Toni.

Vrhunac riječkog karnevala je Međunarodna povorka na Korzu. Prošle godine održana je u virtualnom obliku a kako će biti 27. veljače tek ćemo doznati.

“Mada je to dosta riskantno, 10 tisuća karnevalista, 100 tisuća ljudi, malo je previše u jednom gradu, nakon toga bi bilo svega i svačega, vidjet ćemo kakva će bit situacija. Zasad nije dobro, raste taj covid…”, zdvaja Meštar Toni.

Svjesni neizvjesne situacije, karnevalske grupe ove se godine ne pripremaju kao ranije. Mnogi od njih nisu ni šivali nove kostime, no za Korzo će biti spremni.

“Srce govori jedno, a razum govori drugo. Ako bude karnevala mi ćemo biti retrospektiva, premalo je vremena da se nove maske naprave. A nije loše da stare maske malo doradimo i ponovno pokažemo na Korzu”, mišljenja je kraljica Riječkog karnevala Dora.

“Mi smo željni i već smo se počeli pripravljat, bilo bi nam jako žao kad bi se još jedna povorka odgodila. Živimo za maškare i komać čekamo da se sve vrati na staro i da možemo uživat na karnevalu.”, kaže Marijeta Tićak iz Karnevalske udruge Krasica Pa Rio.

Spremni za peto godišnje doba su i Pehinarski feštari, skupina koja na Riječkom karnevalu sudjeluje od prvoga dana.

Krećemo s izradom pusta, to ćemo odraditi ovu subotu, nas desetak, jer ni ne smijemo u većem broju. Nadamo se da će biti nešto, malo sam skeptičan, mislim da organizacija takvog događaja nije moguća, čekamo odgovor od Turističke zajednice da vidimo što će biti i u kojim uvjetima…”, kaže Eugen Travalja iz Pehinarskih feštara.

Maškare i tradicijske grupe, kao i zvončari, ove godine neće tjerati samo zimu. Dat će sve od sebe da otjeraju covid kako bi se družili na Korzu, na jubilarnom 40. izdanju riječkog karnevala, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari