U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Sve smo deblji! O tome se danas u Rijeci ozbiljno razgovaralo, evo zaključaka

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

U organizaciji Hrvatskog društva za debljinu i Grada Rijeke u Gradskoj je vijećnici održana tribina povodom obilježavanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini

Debljina je jedna od najvećih javnozdravstvenih problema današnjeg vremena. Radi se o kroničnoj bolesti od koje na globalnoj razini boluje 800 milijuna osoba. Prema rezultatima Europske zdravstvene ankete (EHIS), u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. U sljedećih 30 godina u Hrvatskoj se prekomjerna tjelesna težina može povezati s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine.

O ovom sve više rastućem problemu na svjetskoj razini govorili su prof.dr.sc. Davor Štimac, dr.med; izv.prof.dr.sc. Sanja Klobučar Majanović, dr.med i Karla Mušković, dr.med.

Prema riječima Davora Štimca poseban problem su debljina i pretilost kod mladih ljudi. „Mladih ljudi u Hrvatskoj jedni su od najdebljih u Europi. Gotovo svako treće dijete već u dobi od 9 godina ima problema s prekomjernom tjelesnom masom“, istaknuo je Štimac, dodavši kako su ti podaci crveni alarm s kojim se moramo suočiti. „Svi mi danas, a pogotovo mladi ljudi, puno vremena provode za ekranom koje je postalo njihovo novo igralište, dok nam vanjska klasična igrališta zjape prazna. Unatoč tome što živimo na Mediteranu, naša prehrana nije jako dobra i sve to moramo mijenjati“, objasnio je Štimac.

Pogledajte VIDEO Kanala Ri:

Novinarka: IVANA JUKIĆ
Snimatelj: DOMINK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Na tribini je među ostalim bilo riječi i o tome na koji je način epidemiološka situacija za vrijeme pandemije virusa COVID 19 povezana s debljinom, koje su terapijske mogućnosti liječenja debljine, bolesti koja je postala jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, ali je bilo riječi i o načinima prevencije kao i o načinima promocije zdravog života i zdravih prehrambenih navika.

Debljina je bolest stila života, kaže Sanja Klobučar, a najučinkovitiji način borbe s tim problemom je uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost. „Preporuka je da se dnevno napravi između 10 i 12 tisuća koraka ili da se vježba barem 150 minuta na tjednoj razini. Što se prehrane tiče, preporuka je jesti čim više voća i povrća, ribe, cjelovitih žitarica, zdravih masnoća i orašastih plodova“, kaže Klobučar.

Hrvatski dan osviještenosti o debljini usmjeren je prije svega na mlade ljude i njihovo educiranje o ovom problemu koji utječe na kvalitetu života. Debljina je često uzročnik mnogih kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a povezana je i s problemom mentalnog zdravlja.

„Grad Rijeka provodi različite programe prevencije i edukacije po pitanju ove problematike, ali budući da smo ovu tribinu namijenili prvenstveno mladima, istaknula bih dva projekta koja su najviše njima i namijenjena. U sklopu programa Street fitness na 20 lokacija u različitim dijelovima grada napravili smo vježbališta na otvorenom. Na njima postoje QR kodovi čijim se skeniranjem dobiju upute na koji način pravilno vježbati, a moguće je dobiti i šiti program treninga. Također u sklopu tog projekta moguće je dobiti savjet i od sportskog psihologa. Tijekom prošle godine također smo u suradnji sa stručnjacima napravili tri edukativna letka na temu prehrane koje smo distribuirali po našim školama i učeničkim domovima“, istaknula je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Hrvatski sabor je 2017. godine donio odluku o proglašenju Hrvatskog dana osviještenosti o debljini koji se svake godine obilježava 16. ožujka, a u kojem posebnu pozornost treba posvetiti prevenciji, dijagnozi i liječenju debljine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari